15.5 C
Belgrade
utorak, april 16, 2024

Rezervat prirode Jablanička Bijela

Planina Prenj je po mnogim planinarima najbolja i najlepša planina u Bosni i Hercegovini, poznata kao izuzetno atraktivna destinacija za zaljubljenike u aktivan odmor i prirodu

Prenj se prostire na približno 600 kilometara kvadratnih, i nalazi se u središnjem delu dinarskog planinskog sistema, koji i definiše njegov karakter. Ima jedanaest vrhova visine preko 2.000 metara, a najviši vrh je Zelena glava sa nadmorskom visinom od 2.115 metara. Ovde se nalazi jedan poseban rezervat prirode, Jablanička Bijela.

Nedaleko od grada Jablanice, u podnožju Bosanskih Himalaja, planine Prenj, proteže se 11 kilometara dugačak jedinstven kanjon reke Jablanička Bijela. Ovaj rezervat prirode je jedan od najčistijih u regionu, pa čak i u Evropi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adi Sukman (@adi.sukman)

Okružen masivima Prenja i Draganske Planine, ovaj prirodni rezervat u kom caruje priroda sve posetioce oduševljava svojom lepotom. Posebno su atraktivni mnogobrojni izvori pitke vode i jedinstvena listopadna šuma koja okružuje ovaj predeo. Ovde možete piti vodu iz bilo kog izvora.

U ovom predelu možete uživati u šetnji po prirodi, u aktivnom odmoru koji je ovde zaista sadržajan. Putovanje kroz sam kanjon nosi brojne aktivnosti sa sobom, bilo da želite da plivate, ronite ili se penjete po liticama.

Boja same reke je neverovatna, čas je tirkizno plava, čas plavozelena, a opet potpuno prozirna, u zavisnosti od položaja u ovom dubokom kanjonu, kao i o rastinju koje je okružuje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -