8.2 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Tršić nominovan za najbolje turističko selo

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija svake godine raspisuje Konkurs za izbor najboljih turističkih sela. Ova akcija ima za cilj da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima. Osim toga, na taj način se promovišu nedovoljno poznati sadržaji i pomaže se lokalnim zajednicama

Tršić je nominovan za najbolje turističko selo. Svaka zemlja članica Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija može prijaviti najviše tri sela, a Tršić je drugu godinu zaredom izabran za jedno od sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju.

Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića i nalazi se sedam kilometara udaljenosti od Loznice. Čitav kompleks predstavlja poseban muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost. U njemu se nalaze: Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati, kao i Vukovo imanje na kojem je izložena Vukova spomen-kuća.

Vukov sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je negovanju uspomene na njegov život i delo. Centralni program se tradicionalno održava u septembru, u nedelju, uoči Male Gospojine, u Tršiću.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Sela Tršić i Tronoša su takođe proglašeni zaštićenim područjem, kulturnim predelom II i III stepena zaštite. Za ceo ovaj kraj i za Loznicu kažu da su čuvari srpske tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -