2.5 C
Belgrade
sreda, 6 decembra, 2023

Kiselo grožđe, Slovenija pred sudom zbog balzamiko sirćeta

Italijani su poznati po tome da vole svoje, i da poštuju sve što ima veze sa nacionalnim identitetom. Takav je slučaj i sa balzamiko sirćetom, pa se Slovenija ni kriva ni dužna našla u nezgodnoj situaciji

Slovenija se našla pred sudom zbog balzamiko sirćeta. Vlasti Slovenije su odlučile da standardizuju upotrebu pojma “balzamiko” za vinsko sirće koje je kombinovano sa koncentratom voćnog soka. To se nimalo nije svidelo Italijanima.

Italija se oštro protivi takvoj odluci slovenačkih vlasti, i smatraju da se tako krši pravo na korišćenje naziva “balzamiko sirće”. Zbog toga, Italija je pokrenula postupak protiv Slovenije, i to smatra skandaloznim. Po zakonu iz 2009. godine, ime Aceto Balsamico di Modena je rezervisano isključivo za proizvođače iz grada Modene i regije Emilija-Romanja.

Italija pre svega smatra da takav potez Slovenije može značiti pretnju, jer ovo tržište vredi više od milijardu evra. Međutim, ostaje da se vidi koliko će tužba protiv Slovenije biti uspešna.

Kako je nastala kocka za supu, saznajte više.

U prethodnoj tužbi koji su izgubili od nemačke kompanije sud je naveo da je naziv „aceto“ uobičajen i da je „balsamico“ pridev koji se obično koristi kao referenca za sirće gorko-slatkog ukusa. Takav proizvod ne ugrožava tržište jer ne upotrebljava izraz koji se odnosi na geografsko poreklo. Pravnu odluku o ovom sporu doneće Sud pravde Evropske unije, a u slučaj će se uključiti i Evropska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -