11.8 C
Belgrade
sreda, april 2, 2025

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji

Većina ljudi iz našeg regiona Sloveniju poznaje kao odličnu jesenju Wellness i Spa destinaciju, a takođe i kao vrhunsku destinaciju za skijanje i zimske sportove. Međutim, da Slovenija ima šta da ponudi i u toplijim mesecima godine uverili smo se zajedno sa influenserima ovog leta, koji su ovu zemlju predstavili našem tržištu

Prvog dana našeg putovanja posetili smo Lipicu, divno mesto nedaleko od primorja i italijanske granice, odakle potiču čuveni beli konji Lipicaneri. Zajedno sa predstavnicima ergele obišli smo imanje koje je osnovano davne 1580. godine. Interesantno je navesti da se ovi konji rađaju potpuni crni, a vremenom kako stare postaju sve belji. Tako je tematski organizovan i Lipikum muzej posvećen konjima, obilazak počinje u potpuno mračnim prostorijama, dok se vremenom boje prostorija ublažavaju i postaju bele na samom kraju.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Domaćini su nam pripremili odmor i pauzu u hotelu Maestoso, gde smo imali priliku da uživamo u vrhunskom fajn dajning iskustvu koje je posluženo u restoranu Gratia. Hotel je vrlo atraktivan, a hrana izvanredna.

Nakon odmora i pauze uputili smo se ka Štanjelu, gde smo se i uverili da je Slovenački Kras izuzetno atraktivna i omiljena regija u Sloveniji. Posetili smo Štanjel, srednjovekovni biser, grad-utvrđenje koje se prvi put pominje još 1402. godine. Grad je u 15. veku podigao zidine kao odbranu, dok je vrhunac svog razvoja doživeo u 16. i 17. veku. Posetioce prvo očarava svojom jedinstvenom panoramom, ali i uskim kamenim uličicama i predivnim Ferarijevim vrtom.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji

Oduševljeni Štanjelom, krenuli smo ka Cerknu, gde su nas domaćini dočekali u pivari Zajc. U modernom i autentičnom ambijentu domaćini su nas iznenadili pravim specijalitetima, bavarskim perecama, zanatskim pivom i domaćom hranom. Ovde smo odmorili i sumirali utiske, pa smo krenuli ka Alpskoj perli na spavanje.

Drugog dana prosto nismo verovali gde smo prespavali, jer smo stigli kasno uveče. Spavali smo na samom vrhu planine, u pravoj skijaškoj idili na 1.300 metara nadmorske visine, odakle smo imali pogled ka Triglavu i dolini.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Nakon pravog planinskog doručka krenuli smo ka arheološkom nalazištu Divje babe u mestu Šebrlje. U srcu šume pored reke na oko 250 metara visine se nalazi pećina u kojoj je u arheološkom iskopavanju 1995. godine otkriveno neverovatno blago. Ovde je iskopan najstariji muzički instrument na svetu, neandertalska frula napravljena od kosti medveda. Domaćini su izuzetno atraktivnim i modernim video projekcijama na zidovima pećine prikazali sve detalje iz iskopavanja i prošlosti. Ovaj deo je nas je posebno oduševio, jer je video koji smo pogledali bio ne samo vrhunski napravljen, već i umetnički perfektan. Ručak nam je organizovan u gostionici Polak.

Nakon predaha naše putovanje se nastavlja u hotelu Terme Cerkno i njihovom termalnom centru. Pored bazena, ovde smo imali priliku da uživamo u masaži i svim drugima spa sadržajima. Večera je bila organizovana u gostionici Gačnik v Logu.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Trećeg dana smo nakon obilnog doručka krenuli ka Cerknu, gde smo posetili Partizansku bolnicu Franja. U Drugom svetskom ratu pokret otpora se razvio i u Sloveniji. Odlikovao ga je dobro organizovan zdravstveni sistem, što je uključivalo niz skrivenih partizanskih bolnica. Bolnice su podizane na skrivenim mestima, kakva je i Franja partizanska bolnica.

Ručak je bio u organizovan u skladu sa izletom, iamli smo priliku da budemo gosti putujućeg restorana Klatež. Ručak u prirodi nam je izuzetno prijao, pa smo raspoloženi krenuli dalje ka Velenju.

 

U Velenju su nas domaćini dočekali na prelepoj Velenjskoj plaži, odakle smo posetili staro gradsko jezgro Dolga miza manifestaciju. Na centralnom delu gradskog trga je postavljen sto dužine 50 metara na kom se služi domaća testenina. Nakon toga, otišli smo na divnu večeru u Vilu Herberstein. Tu su nam društvo pravili jeleni i košute koji su dolazili iz obližnje šume da pozdrave goste.

Nakon večere dan završavamo u glamping centru Langus. Langus je idealno mesto za odmor. U ovom malom kampu možete iskusiti kako je to boraviti u prirodi, ali na poseban i luksuzan način. Ovde niste lišeni udobnosti i komfora civilizacije, ali ste opet pod vedrim nebom, pa smo spavali u luksuzno opremljenim kamp kućicama.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Poslednjeg dana naš boravak nastavili smo u Muzeju rudarstva, gde smo u tradicionalnoj rudarskoj uniformi i sa rudarskom užinom, sišli na 160 metara dubine i imali prilike da na sat i po vidimo kako je izgledao posao rudara nekada i kako to izgleda danas. Ovaj sadržaj nas je posebno oduševio, jer je zaista jedinstveno iskustvo.

Odložili smo rudarske šlemove i opremu i krenuli smo dalje ka Lamperček domaćinstvu.  Na ovom imanju, osim u neverovatno ukusnoj domaćoj hrani, možete uživati u druženju sa jelenima, košutama i ostalom divnim životinjama.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Put nastavljamo ka Rogli, što je ujedno bila i naša poslednja destinacija. Ovde smo prvo uživali na najlepšem vidikovcu u ovom delu Evrope u šetnji među krošnjama drveća. Nakon obilaska hotela i predaha uz čuveni Pohorski lonac, došlo je vreme da se oprostimo sa ovom divnom zemljom.

Zahvaljujemo se Razvojnoj agenciji Krasa i Brkinija, LTO Cerknu, Zavodu za turizem Šaleške doline i LTO Rogla-Zreče koji su nam omogućili da posetimo ovu divnu zemlju.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -