21.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Pulja – zemlja venčanja

Italijanska regija Pulja, zbog svojih lepota i autentičnosti, postala je mesto venčanja mladenaca koji žele svadbu za pamćenje. Ovo je razvilo posebnu vrstu turizma, iznedrilo brojne agencije koje nude personalizovana venčanja i uticalo da lokalna uprava pruža usluge zvaničnih venčanja koja se priznaju svuda u svetu

U celoj južnoj Italiji postoji tradicija organizovanja spektakularnih svadbi za koje se ne štedi novac, te je i lokalno stanovništvo svojim običajima podiglo standarde svih venčanja. Imala sam zadovoljstvo da budem gost na svadbi prijatelja iz Barlete, te prenosim svoje impresije.

Mladenci su iz porodica veoma skromnih primanja, mladoženja radi za platu od 1.000 evra, mlada ne radi. Venčanje su zakazali pre dve godine, jer su kompleksi koji organizuju proslave rezervisani par godina unapred. Sve se dešava na ogromnom imanju. Od ulaza u kompleks do mesta slavlja, prolazi se kroz park sa mostovima, fontanama i gustim rastinjem.

Prva recepcija je postavljena ispod belih tremova sa luksuzno dekorisanim stolovima i centralnim mestom za mladence. Služi se šampanjac i predjela najskupljih plodova mora (jastog, kavijar, škampi, školjke…). Nakon pola sata, ulazi se u svečanu salu čija dekoracija baca u zaborav sve predhodno viđeno. Mermerni podovi sa višebojnom intarzijom, gipsana plafonska i zidna ornamentika, kristalni lusteri, pozlaćena ogledala i stilski nameštaj. Aranžmani stolova – satenski stolnjaci, srebrni podmetači i pribor za ručavanje, kristalne čaše i svećnjaci, cvetna dekoracija. Usluga i posluženi meni učinili su da ova svadba bude najluksuzniji obrok kojem sa prisustvovala.

Osoblje u besprekorno belim rukavicama, svakom gostu ponaosob, donosi na srebrnim poslužavnicima obroke poklopljene srebrnim zvonom. Izobilje hrane – minimum deset predjela, deset glavnih jela i isto toliko gangova deserta. Za svaki gang promenjen je kompletan escajg. Atmosfera je bila tipična za veselje na jugu Italije. Kombinacija tradicionalne muzike sa internacionalnim hitovima, di-džejem, animatorima. Svi znaju sve reči pesama, igra se sve vreme, usklađeni pokreti, „vozić“ kroz celu salu i niko ne sedi. Kada im sala postane mala, izlazi se u baštu i slavlje dobija novu režiju. Dele se u dve grupe, igraju jedni prema drugima, bacaju se u vazduh, takmiče, pa onda nazad u salu i veselje uz animatore. Na kraju se svim gostima deli relativno vredan poklon (meni je pripao šareni zidni sat). Vraćamo se na početak priče – tipična svadba u Pulji mnogo košta. Mladenci obično podižu kredit kako bi sve finansirali. Gosti kao poklon daju novac, i tačno se zna koliki su troškovi po osobi. Na našoj svadbi to je bilo 350 evra. Svako od gostiju daje mladencima minimalno taj iznos, puta onoliko koliki je broj članova porodice. Sve preko toga je poklon. Stranci biraju Pulju za mesto svog sudbonosnog „Da“, zbog prirodnih lepota, predivnog tirkiznog mora, jedinstvene arhitekture, odlične hrane, vrhunskih vina i neverovatne gostoljubivosti lokalnog stanovništva. Mudrom regionalnom organizacijom gradskih uprava, obezbeđena su zvanična i verska venčanja.

Brojni kulturni spomenici i turističke atrakcije otvorile su svoja vrata mladencima. Civilno venčanje može se organizovati u dvorcima, vilama bivše aristokratije, srednjovekovnim zamkovima, panoramskim terasama, sve uz odobrenje koje se dobija od lokalnih vlasti. Ceremoniju obavlja službeno lice tako da je venčanje priznato u svim zemljama sveta. Venčanje je na italijanskom jeziku uz zvaničnog prevodioca. Po želji mladenaca, organizuju se i religiozni obredi. Za katolike koji žele crkveno venčanje, neophodna je saglasnost crkve matične zemlje koja šalje podatke o mladencima i njihovom pravu da se venčaju (da su kršteni, nevenčani ili legalno razvedeni). Običaj je da se lokalnoj crkvi donira suma koja se koristi u dobrotvorne svrhe. Posebna zanimljivost je da su vlasti Pulje omogućile venčanja za skoro sve konfesije: protestantske, evangelističke, luteranske, prezbiterijanske i naravno za vernike pravoslavne veroispovesti.

Crkva Svetog Nikole u Bariju ima zaseban deo za pravoslavne vernike – to je kripta ove bazilike, u kojoj se nalaze mošti velikog sveca. Sam čin pravoslavnog venčanja obavlja se u glavnom brodu crkve, ispred središnjeg oltara. Službu služe lokalni ili gostujući pravoslavni sveštenici. Uz asistenciju opštinskih vlasti, u Pulji se često venčavaju Jevreji, budisti, ali i parovi koji žele ceremonijalno venčanje kao potvrdu svoje ljubavi. U gradu Trani, između Barlete i Barija, nalazi se aktivna sinagoga podignuta još u 13. veku koja organizuje venčanja za svoje vernike.

U Pulji je izbor mesta za ceremoniju civilnog venčanja i proslave sa zvanicama bezgraničan. Brojne agencije saslušaće vaše želje i ponudiće da izaberete neku od maserija, srednjovekovni zamak, vilu italijanske aristrokratije, savremene „truli“ komplekse sa bazenima, peskoviti sprud posebno dekorisan za ceremoniju, restotoran na plaži ili u pećini. Izborom mesta, definiše se meni i način ukrašavanja prostora. Italijanski običaj da svadba mora biti skupa i raskošna, ne važi za turiste. O troškovima odlučuju mladenci.

Tekst i foto: Branka Bošnjak

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -