25.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Najskuplji sir na svetu dolazi iz Srbije

Ukoliko želite da kupite sir koji se proizvodi u Zasavici u Srbiji, biće vam potrebno da izdvojite čak 1.000 evra za jedan kilogram. Ovo belo zlato se vrlo često prvo tretira kao lek, pa tek onda kao specijalitet

Najskuplji sir na svetu dolazi iz Srbije. U specijalnom rezervatu prirode Zasavica proizvodi se sir od magarećeg mleka, i za kilogram tog sira bi trebalo izdvojiti čak 1.000 evra.

Na listi najskupljih sireva na svetu online magazina Chef’s Pencil našao se sir koji proizvodi u Zasavici. Sir je izuzetno zdrav i kvalitetan, a cenu diktiraju sami uslovi proizvodnje. S obzirom na to da ove životinje daju vrlo malo mleka koje ne sadrži mnogo kazeina, oko 200 mililitara dnevno, proces proizvodnje je vrlo komplikovan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enciklopedija (@enciklopedija)

Potrebno je čak 25 litara magarećeg mleka za jedan kilogram sira, a sve se radi ručno. Godišnje se na taj način proizvede oko 100 kilograma sira. Magareće mleko ima oko jedan posto mlečne masti i sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mleka. Zbog toga mleko ima i antialergijska i antiupalna svojstva.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Osim toga, postoji i visok nivo proteina, kalcijuma i omega 3 masnih kiselina. Zbog svojeg sastava sir je popularan među ljudima koji ga koriste kao lek za bronhitis i astmu, kao i za za oporavak organizma od bolesti. Magareći sir iz Zasavice je ukusan, a prodaje se u pakovanjima od 50 grama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -