6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala

Ovaj specijalitet je integralni deo portugalske kulture i pravi primer kako tradicionalni ukusi i dalje utiču na današnju kuhinju. Ovde se ne radi samo o hrani, već o nacionalnom ponosu i blagu koje se ljubomorno čuva, ali i rado priprema kada su u pitanju porodična okupljanja ili svečani događaji

Bolinhos de bacalhau je specijalitet koji se uglavnom vezuje za severni Portugal, ali je izuzetno popularan i u Brazilu. U pitanju su hrskavi i jako ukusni kroketi od bakalara, i to je jedno od najomiljenijih portugalskih nacionalnih jela. Za Bolinhos de Bacalhau svi kažu da je pravi ukus Portugala.

Za originalne krokete od bakalara na portugalski način dovoljno  je samo pet sastojaka. Iako se čini vrlo laganim za pravljenje, potrebno je pridržavati se nekih postupaka, kako bi ovo tradicionalno slano jelo postiglo željeni uspeh. Sastoje se od suvog slanog bakalara, pirea od krompira, luka, peršuna, jaja i raznih začina.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala (1)
Photo: iStock

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Bakalar se prvenstveno natopi kako bi bio mekan, zatim se uklone sve kosti. Nakon toga se dodaje u prethodno umućenu kremastu smesu koja se oblikuje u elipsaste ili okrugle oblike. Tako pripremljeni kroketi se prže dok ne porumene i postanu hrskavi spolja. Bolinhos de Bacalhau obično se služe kao predjelo u restoranima ili na svečanim večerama, ali i kao zasitno glavno jelo uz pirinač i razne sveže salate.

Pravi ukus Portugala

Ovaj specijalitet zahteva strpljenje i poštovanje prema sastojcima koji ga čine ali i prema onima za koga se i priprema ovo jelo. Zbog toga se na recept gleda kao na porodično blago i recept se čuva kao najvažnija tajna. Bolinhos de Bacalhau prelazi s generacije na generaciju, bake, majke i unuke se ujedinjuju kada je u pitanju ovaj specijalitet portugalske gastronomije kako bi tajna ostala u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -