20.7 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina

Kulinarska priča o moru u Izoli nastaviće se i na jesen nakon Ribolovačke fešte. Već 3. septembra, Turističko društvo Izola ponovo priprema Utočište ukusa (Pomol okusov) kao uvod u kulinarsku akciju »Dani kraljice sardele«, koja će trajati do 23. septembra

Izolski ugostitelji ujedinjeni pod zajedničkom kulinarskom temom                     

Izolska kuhinja predstavlja jedan od osnovnih turističkih proizvoda i elemenata koji jačaju lokalni identitet, pa je u TZ Izola utkana u mnoge atraktivne priče, od kojih neke imaju višegodišnju tradiciju. Primer za to su kulinarski događaji koji okupljaju lokalne gostionice i restorane pod zajedničkom gastronomskom temom tokom tri nedelje. U isto vreme TZ Izola, kroz promotivne materijale motiviše ugostitelje da se pridruže i predstave svoju ponudu. Oni sami osmišljavaju jelovnike i cene, a TZ Izola, naravno, promoviše kvalitetnu i inovativnu ponudu van uobičajenih kulinarskih okvira.

Sardela se izborila za svoje mesto

Sardela je bila ključna u razvoju Izole kao ribarskog grada, ali je sa padom industrije za preradu ribe izgubila na popularnosti, iako predstavlja jednu od najzdravijih plavih riba. Upravo zbog njenog značaja, TZ Izola joj je posvetila tri nedelje, od 2. do 23. septembra, u akciji Dani kraljice sardele. Ove godine su već održani Dani divljih špargli i Dani lokalnih dagnji, a nakon sardela u oktobru, slede Dani lignji, da bi se kulinarska godina u Izoli završila u novembru, Danima bakalara. Inače, ove godine u TZ Izola sve kulinarske akcije, kao i svi ugostitelji koji učestvuju uz neke primamljive recepte, sakupljeni su i sažeti u brošuri »Okusi Izole 2022«.

 U septembru ponovo Utočište ukusa

Utočište ukusa postaje zaštitni znak izolske kulinarske scene, koji prepoznaju i posetioci i ugostitelji. Od 3. septembra u periodu 13 do 22 sata izolski „street food“ ugostiće one željne istarskih ukusa. S obzirom da se manifestacija obično održava u periodu kulinarske akcije, u glavnoj ulozi će biti izolska kraljica sardela. Pored toga mirisaće i na seoske delicije, a nepca posetilaca će upoznati i neke inovativne ukuse inspirisane Istrom. A pošto je hrana još bolja uz pravu pratnju, biće obezbeđeno vino i druga pića, kao i džez muzika. Kao zanimljivost, ovoga puta u Utočištu ukusa posetioci će moći da degustiraju i dagnje, spremljene na davno zaboravljeni način. Tako će na dan manifestacije, u okviru projekta Ribarske priče, koji sufinansira Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo, na trenutak oživeti tradicija pripreme ovih nekada veoma popularnih školjki.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -