20.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Goče, najstarije slovenačko vinsko selo

Usred vinograda, na grebenu koji razdvaja Vipavsku dolinu od doline Branice, smestilo se jedno od najslikovitijih sela u reginu sa prelepim vidicima. Kameno selo Goče, biser arhitekture, pravi je spomenik autentične slovenačke kulturne baštine. Selo je istorijski muzej posvećen vinogradarstvu ovoga kraja

Goče je najstarije slovenačko vinsko selo. Najraniji pisani tragovi iz 14. veka pokazuju da selo postoji još od ranog srednjeg veka. Njegov procvat počinje sredinom 18. veka, to je bilo je vreme ekonomskog napretka i dobro vreme za kultivisanje vina.

Smešteno na idealnom mestu usred plodnih vinorodnih brežuljaka, selo Goče razvilo se u užurbani vinski centar, poznat po vrhunskom grožđu i vrhunskom vinu.

Goče je gusto naselje i lep primer tipične ruralne arhitekture. Kuće se odlikuju debelim zidovima od kamena, krovovi su prekriveni crepom i kamenim pločama. Imućnije kuće imaju zatvorena dvorišta u koja se ulazi kroz majstorski klesane kamene portale.

Najneverovatnije blago sela Goče ipak leži ispod površine zemlje. Skriveni od sunca i ostalih vremenskih prilika, nalaze se vinski podrumi. Podrumi su pažljivo izgrađeni od lokalnog kamena i sa zasvođenim stropovima i čuvaju dragoceno seosko blago, vina. Sam broj vinskih podruma je neverovatan, u starim dobrim vremenima svaki je vinar imao dva, tri ili više podruma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Goče (@visit_goce)

Do danas je preživelo oko 60 podruma, neki od njih su još uvek neosvetljeni električnim svetlom. Vino se čuva u drvenim bačvama i ostavlja da odleži gotovo isto kao i pre nekoliko vekova. Degustacije vina u takvom ambijentu čine izuzetan doživljaj koji je teško opisati rečima.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Danas u selu Goče živi oko 200 stanovnika, meštani se uglavnom bave poljoprivredom, vinarstvom i turizmom. Posebno je aktuelan, to se podrazumeva, vinski turizam. Vinski podrumi rado primaju goste koji znaju da cene dobra vina, a domaćini u svojim gazdinstvima prodaju vrhunske delikatese od voća ili mesa. Život se odvija u fazama, jedna podrazumeva ozbiljan i posvećen rad na imanju, dok se u drugoj dočekuju gosti u gazdinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -