12.6 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

U Mariboru raste najstarija vinova loza na svetu

U srcu starog gradskog jezgra u Mariboru postoji najstarija vinova loza na svetu koja još uvek rađa. U pitanju je sorta Žametovka, verovatno najstarija pripitomljena sorta u regionu koja daje crveno vino

U Mariboru raste najstarija vinova loza na svetu. Potvrđena starost loze Žametovke je preko 450 godina, čime je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija plemenita loza na svetu koja još uvek rađa.

Na osnovu istorijskih podataka, ova loza je zasađena u 16. veku, verodostojnost i starost su potvrdili i genetski stručnjaci u Parizu. Ova loza je čudom uspela da se održi kroz vekove, čak je preživela i opaku štetočinu filokseru, koja je 1870. godine skoro uništila sve evropske vinograde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oldest Vine (@world.oldest.vine)

Žametovka raste ispred Stare kuće vina u Mariboru, koja je pretvorena je u vinoteku i muzej vina. Ova vinova loza je jedina biljka na svetu koja ima svoj muzej. Za vreme orezivanja loze, organizuje se Festival vina koji je jedan od najboljih vinskih i kulinarskih festivala u regionu. Ova loza je lokalno poznata pod imenom Stara trta.

Picokeri, pasta koja je podelila Italiju, saznajte više.

Stara trta čak i danas daje do 55 kilograma grožđa od kog se pravi vino. Vino se pakuje u male boce od 0.25 litara koje su uglavnom prodaju kao suveniri. Najstariju vinovu lozu na svetu danas kao posebnu turističku atrakciju posećuje veliki broj turista iz regiona i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -