16.4 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Novo ruho starih švajcarskih ambara

Davno pre nego što su švajcarski Alpi postali poznati kao destinacija za skijanje i planinarenje, oni su bili dom genijalno dizajniranih drvenih koliba koje su održale čitave zajednice i generacije

Švajcarski ambari, stare drvene kolibe, su vekovima bile prosute po livadama i pašnjacima Švajcarske. Ove drvene kućice sa kosim krovovima koji su pocrneli od sunca su dugo bile mesto koje je čuvalo često ono najdragocenije što su meštani imali. Svaku ukrašava kosa istrošena od košenja, drvene vile za skupljanje sena, pa čak i saksije sa šarenim cvećem. Danas su to mesta gde se ponovo okupljaju ljudi, ovog puta kako bi uživali.

Ovi stari ambari za skladištenje žitarica su sastavni deo krajolika i još uvek ukrašavaju visoke alpske doline ove zemlje. Sve one svedoče o skromnim počecima ove bogate skijaške i planinarske destinacije kao poljoprivredne zajednice.

Osim ruralnog romantizma, ovi spomenici prošlosti služili su vrlo praktičnoj svrsi, oni su hranili čitave planinske zajednice. U njima se čuvala hrana i za ljude i stoku. Mnoge ove kućice se i danas nalaze svuda po Švajcarskoj, posebo u Zermatu u južnoj švajcarskoj regiji Valais.

Meštani su cela leta provodili spavajući na postelji od slame (koja se koristila kao hrana za životinje) u gornjem delu dvospratnih koliba. Tu se uglavnom i čuvalo sve najvažnije, dok je prizemlje bilo rezervisano za stoku. Ova genijalna konstrukcija obezbeđivala je ljudima toplotu koja je istovremeno čuvala i stoku ispod.

Švajcarske stare drvene kolibe

Život u skladu sa godišnjim dobima nije bio samo način života, već i način preživljavanja. To objašnjava strateški položaj ovih tradicionalnih koliba koji se spuštaju sa strmih padina na talasaste livade. Međutim, kako je poljoprivredni život na planinama izumirao, tako su i ove romantične kolibe otišle u zaborav.

To, u kombinaciji s činjenicom da ne postoji finansijski podsticaj za njihovu obnovu, da lokalni zakon zabranjuje prenamenu poljoprivrednih zgrada u stambene objekte, čini njihovo kontinuirano održavanje izazovom. Međutim, ljudi su uspeli da pronađu način kako da ih iskoriste i da ih istovremeno sačuvaju od zaborava.

Danas se sve više ovih koliba pretvara u mini hotele i ugostiteljske objekte. Jedan od najsvetlijih primera jeste i selo Visperterminen. Ovde je najveći deo oronulih žitnih ambara preuređen u tematski park i mesto za izlete i odmore.  Uz pomoć nekoliko umetnika i arhitekata transformisane su odlična mesta koja bude nostalgiju.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Kolibe su nepromenjene spolja, samo im je preuređena unutrašnjost kako bi postale praktične i upotrebljive. Mnoge od njih se mogu iznajmiti, svi vodeći servisi za iznajmljivanje nude odmore u ovim romantičnim zdanjima. Nekada napuštene poljoprivredne kolibe  danas su pretvorene divne ultramoderne kolibe za odmor.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -