7.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Peille – divno selo u slikovitom okruženju

Peille je veličanstveno srednjovekovno selo koje se smestilo na obroncima planina u zaleđu Monaka i Mentona. Ako volite i cenite šarm drevnih mesta, ovo selo je idealno za vas

Peille je divno malo selo u vrlo slikovitom okruženju u planinama na preko 600 metara nadmorske visine. Nalazi se južno od regije Alpes-Maritimes, severno od Monaka i severozapadno od Mentona. Ovo selo se nalazi na prilično udaljenoj lokaciji, ali ga svakako vredi posetiti.

Ovo mesto je jedno od najatraktivnijih sela u regionu, sa srednjovekovnim kućama koje su prijateljski naslonjene jedna na drugu. One se nalaze na strmoj padini i okružene su šumom, što dodatno pojačava slikovitost.

Peille se može jedino upoznati pešice, jer automobila nema, i meštani nisu blagonakloni prema njima. Na samom ulazu u selo nalazi se posebna kapija sa lučni svodom koja najavljuje nešto lepo i dobro. Tako i jeste.

Srednjovekovna kapija je stara najmanje 500 godina, i kroz nju se ulazi u uske i strme uličice nanizane starim romantičnim kućama, od kojih neke datiraju iz 12. veka. Na centralnom trgu se nalazi i fontana iz 15. veka, mesto gde se okupljaju ljudi kako bi popričali i razmenili mišljenja.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Iz svoje drevne i slavne prošlosti Peille je sačuvao zanimljiv niz spomenika od ostataka seoskog utvrđenja, zgradu suda iz 15. veka, kao i gradsku kapelu. U selu nema mnogo prodavnica, ali postoje bar dva ili tri kafića i restorana koji se kriju po ulicama.

Svi ovi sadržaju čine selo idiličnim i divnim, ali se prava lepota i zadovoljstvo nalazi u šetnji drevnim ulicama i u vidikovcu odakle se pruža predivan panoramski pogled na okolinu. Peille je svakako jedno od omiljenih provansalskih sela, i predstavlja sve ono što i očekujemo od jedne stare dame kao što je Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -