21.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Saradnjom do zajedničkog turističkog proizvoda

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović, ministar turizma i omladine u Vladi Srbije Husein Memić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković svečano su na Novosadskom sajmu otvorili 53. međunarodni sajam turizma. Ministar Memić je pohvalio odluku organizatora da Sajam turizma prvi put ove godine priredi posebno, u terminu različitiom od Međunarodnih sajmova „Lorist“

– To je još jedna potvrda da Vojvodina postaje turistička regija od velikog značaja – rekao je Memić. U prilog potvrde za održavanje ovog događaja jeste i podatak da na Sajmu učestvuje 14 zemalja i 250 izlagača. Prema pokazateljima kojima raspolažemo, 2022. biće rekordna godina. Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da imamo 9,3 miliona noćenja, što je za 18 odsto više nego u pretpandemijskoj, rekordnoj 2019. godini. Što se tiče dolazaka turista, njih je bilo 2,9 miliona i za dva odsto više nego u devet meseci 2019. godine.

Prema Memićevoj proceni, rekord obećava i devizni priliv od turizma, jer je u prvih devet meseci ove godine ostvaren devizni priliv od 1,5 milijardi evra, dok je u celoj 2019. iznosio 1,6 milijardi evra. Najavio je da će iduća godina biti razvojna kada je reč o turističkoj infrastrukturi jer je za te namene obezbeđeno za petinu više novca nego ove godine.

On je zahvalio resornom kolegi Goranu Đuroviću na partnerstvu Crne Gore Sajmu turizma i na sadržajnim razgovorima, izrazivši želju da se „s bratskom Crnom Gorom zajedno učestvuje na velikim tržištima“. Goran Đurović je izrazio želju da se na 53. međunarodnom sajmu turizma dodatno osnaže veze u svim segmentima ekonomije i turizma.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević je naglasio da su rezultati turističke privrede u Pokrajini u prvih devet meseci ove godine nadmašili rekordnu 2019.

– Dve evropske titule kojima je ovenčan Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture – uticale su na celokupan imidž naše države – rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. – Naš grad je postao nezaobilazna turistička destinacija u ovom delu Evrope. Turizam je u stalnoj ekspanziji, a nagrade i priznanja samo se nižu. Pre tri godine poznati turistički sajt Lonli planet uvrstio je Novi Sad na treće mesto top deset gradova koje obavezno treba posetiti, ove godine dobili smo priznanje „Zlatna jabuka“, a nedavno u Ljubljani prestižnu nagradu kao kreativna destinacija.

Poželeo je Đurić dobrodošlicu svim gostima Novog Sada i podsetio na pobratimstvo Novog Sada sa Budvom, završnu fazu potpisa pobratimstva s Tivtom, kulturne veze sa Herceg Novim i obećao podršku da titula Evropske prestonice kulture, stigne u Crnu Goru. Takođe, pozvao je sve da posete štand Turističke organizacije Novog Sada i upoznaju se s ponudom vina i vinskog turizma – kroz „Novosadski vinski put“.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -