20.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Najbolje zemlje Evrope za „srebrne nomade“

Termin „srebrni nomadi“ je poslednjih godina postao vrlo popularan globalno. U pitanju su osobe koje su u penziji i žele da svoje vreme provode u nekoj od evropskih zemalja, nevezano sa zemljom u kojoj su radile ili živele do tada

Želite li da svoje pozne godine provedete u Evropi? Želite da svoje penzionerske dane provedete na plažama ili na destinacijama gde nema hladnog vremena? Ovo su najbolje zemlje Evrope za „srebrne nomade“, i zemlje koje pružaju najbolje uslove za penzionerske vize.

Odlazak u penziju u neku od evropskih zemalja bi mogao biti lakši nego što mislite. Toplo vreme bez stresa i dobar životni standard su sve ono što svako od nas može poželeti. Međutim, preseljenje u drugu zemlju zahteva malo istraživanja i planiranja, posebno jer su mnoge vize usmerene na radno sposobne osobe. Ovo su neke od najboljih opcija za evropsku vizu za penzionere rangirane prema visini prihoda koji će vam trebati za prijavu, navodi Euronews.

Italija, Elective Residence visa

Italija je popularna destinacija za penzionere i postoje opcije za vizu osmišljene da vam pomognu u tome. Uslove za ovu vizu je malo teže ispuniti, da biste se prijavili, trebaće vam prihod od najmanje 31.000 evra godišnje. Ova viza važi jednu godinu i može se obnoviti na najviše četiri godine. Nakon pet godina boravka u zemlji možete podneti zahtev za stalni boravak.

Španija, Non-lucrative visa

Ova viza zahteva da imate mesečni prihod od nešto više od 2.150 evra mesečno ili 25.816 evra godišnje. Pored toga, kandidati moraju dokazati da imaju sveobuhvatno zdravstveno osiguranje koje je jednako ili bolje od javne zdravstvene službe u zemlji kojoj borave. Oni mogu ostati u zemlji godinu dana i moraju provesti najmanje 183 dana kako bi obnovili svoju vizu. Može se produžiti na četiri godine, nakon čega se podnosi zahtev za državljanstvo.

Grčka, Permit for Financially Independent Persons visa

Ova viza zahteva da imate minimalni prihod od 24.000 evra godišnje, ali ne možete imati nikakve ekonomske ili investicijske aktivnosti unutar zemlje. Izvori prihoda uključuju penziju, iznajmljivanje nekretnina i ulaganja. Ova viza se izdaje na dve godine i može se obnoviti na kraju tog perioda.

Kipar, viza kategorije F

Viza kategorije F je verovatno jedna od najboljih opcija da na Kipru provedete svoje penzionerske dane. Neophodno je da imate penziju u iznosu od 9.568 evra godišnje, i tada možete aplicirati, a možete i kupiti nekretninu.

Malta

Malta ima poseban program koji se zove Malteški program za penzionere. Ukoliko želite da aplicirate, morate da posedujete nekretninu na Malti vrednu najmanje 220.000 evra ili iznajmiti nekretninu koja košta 8.750 evra godišnje. Kandidati takođe moraju imati zdravstveno osiguranje izdato na Malti. Viza zahteva da ne provodite manje od 90 dana godišnje ili više od šest meseci u bilo kojoj drugoj šengenskoj zemlji osim Malte.

Nekretnine i njihove cene u morskim gradovima Pulje, saznajte više.

Portugal, visa D7

Viza D7, ili viza za pasivni prihod, čini odlazak u penziju u Portugalu privlačnom opcijom za mnoge državljane zemalja van EU. Da biste se kvalifikovali, morate imati minimalni mesečni prihod od 705 evra. Taj prihod može biti iz niza različitih izvora, uključujući penziju, iznajmljivanje nekretnina ili ulaganja. Nosioci D7 vize imaju koristi od istih zdravstvenih beneficija kao i građani Portugala.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -