22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Danas se obeležava Svetski dan turske kafe

Svetski poznati napitak, turska kafa zauzima važno mesto u turskoj kulturi. Napitak je toliko značajan da je UNESCO 2013. proglasio 5. decembar Svetskim danom turske kafe. Proslavimo ovaj dan uz šoljicu vrele turske kafe!

Turska kafa zauzima posebno mesto u tradicionalnoj turskoj kulturi. Tehnika pažljivog kuvanja kafe, njen aromatičan ukus, njena karakteristična penasta površina i njena prezentacija su neodvojivi element turskog gostoprimstva i druženja. Za tursku kafu se kaže da „kafa ima sećanje na četrdeset godina“, što je svojevrsno svedočanstvo o integralnoj ulozi napitka u svakodnevnom životu i prijateljstvu u Turskoj.

Turska kafa očarava ljubitelje kafe svojom aromom i baršunastom penom, kao i elegantnim izgledom, a takođe je poznata i po svojim svojstvima koja otvaraju um i daju energiju. Uvrštena je na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine 2013. godine zbog svog jedinstvenog ukusa i tradicionalne vrednosti, a 5. decembar, datum upisa turske kafe na UNESCO listu, se slavi kao „Svetski dan turske kafe“.

Upečatljivo jedinstven ukus i vekovima stara tehnika kuvanja

Kafa je prvi put stigla u Tursku preko Jemena, za vreme vladavine osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog (1520-1566). Sredinom 16. veka, prve javne kafedžinice su počele da se otvaraju u Istanbulu, donoseći sve popularnije piće široj publici. Kako je uživanje u turskoj kafi ušlo u modu u regionu i šire, trgovci su počeli da trguju zrnima kafe i preko granica, te je tako turska kafa, poznata po svom robustnom ukusu i privlačnoj ceremoniji pripreme i služenja, postala glavna atrakcija širom Evrope.

Najvažnija karakteristika, koja razlikuje tursku kafu od drugih vrsta kafe je finoća mlevenja. Zrna kafe se prvo fino melju, te se zatim polako kuvaju u ključaloj vodi, i na kraju napitak se poslužuje. Ova metoda dovodi do toga da sloj praha uvek tone na dno šolje formirajući soc, a konzistentnost načina kuvanja, koja je vekovima ostala ista, razlikuje tursku kafu od drugih vrsta napitaka od kafe.

Još jedna jedinstvena komponenta turske kafe je njena prezentacija. Turska kafa se servira u malim šoljicama, uz čašu vode i parče ratluka. Voda osvežava nepce i naglašava ukus kafe, dok slatkiš zaslađuje jezik.

Sastavni deo društvenog života i tradicije

Turska kafa je ključni element druženja i kulture u Turskoj. Na primer, kafa se uvek služi posle obroka i sastavni je deo druženja sa prijateljima. Kod kuće domaćin će pitati goste da li prvo žele da popiju kafu, a kada budući mladoženja poseti kuću mlade da zatraži njenu ruku, buduća mlada kuva tursku kafu za svog udvarača i njegovu porodicu. Legenda kaže da ako ne želi da se uda za svog udvarača, u kafu stavlja so umesto šećera.

Postoji takođe i tradicija proricanja sudbine iz taloga kafe ili „čitanja šoljice“. Nakon ispijanja kafe, šolja se stavlja naopako na tanjir i tumače se oblici formirani od taloga. Ova ljupka i maštovita tradicija je takođe divan deo turske kulture.

Iako je turska kafa sama po sebi uvek posebna prilika, sa još većim zadovoljstvom ćemo uživati u njoj svakog 5. decembra, na Svetski dan turske kafe!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -