10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Južna Evropa čeka energetske turiste

Regionalna vlada Kanarskih ostrva je u septembru pokrenula kampanju na društvenim mrežama u cilju privlačenja radnika na daljinu i penzionera kako bi došli i proveli zimu kod njih. Na ovim ostrvima prosečna zimska temperatura ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa. Sličnu akciju su pokrenule i ostale mediteranske zemlje

Južna Evropa očekuje energetske turiste. Pred Evropom je neizvesna i hladna zima i region se priprema za energetske turiste u toku predstojeće zimske sezone. Njima su najinteresantnije zemlje u kojim nije hladno zimi. Zemlje koje izlaze na more i imaju povoljniju klimu, mogu da računaju ove sezone na nove goste. To su pre svega stanovnici iz evropskih zemalja čiji su računi za gas i struju poslednjih meseci višestruko porasli.

Potencijal toplog vremena i blage klime je sada važniji nego ikad, čini se, i svoju priliku  osim Kanarskih ostrva vide i druge zemlje južne Evrope. Grčki ministar turizma je u septembru posetio Austriju i zemlje severne Evrope, kako bi pretvorio ovu veliku energetsku krizu u priliku.

Portugalska turistička zajednica takođe je pokrenula sličnu kampanju i njihova očekivanja za dolaske zimskih turista iz severne Evrope su vrlo pozitivna. Pristupačne cene i blaga klima su njihovo najjače oružje.

Podaci pretraživača za iznajmljivanje kuća i stanova HomeToGo pokazali su da su pretraživanja iz zemalja poput Velike Britanije porasla u odnosu na prošlu godinu za ovakvim zemljama za 36%. Slede Nemačka i Holandija sa 13, odnosno 3%.

Sve zemlje beleže rast rezervacija, a avio-prevoznici će povećati broj linija. Digitalna platforma za rezervaciju Airbnb je izjavila da su se pretraživanja za zimovanja u južnoj Evropi utrostručila u poslednjim mesecima.

Međutim, za većinu ljudi boravak na jugu Evrope ostaće samo san, imajući u vidu porast životnih troškova i inflaciju. Španija, Portugal i Grčka će za većinu stanovnika Evrope još uvek biti letnje destinacije za odmor.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Interesantno je navesti da su i zemlje iz našeg regiona takođe interesantne energetskim turistima. Predstavnici crnogorskog turizma su najavili da pripremaju svoju ponudu, a osim Crne Gore, i Hrvatska se priprema za prijem energetskih turista. Samo u Dubrovniku su spremni da ugoste i do 50.000 stranih turista, čiji bi boravak trajao cele zime.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -