10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Baget, hleb za Unesko

Za Francuze baget nikad nije bio samo hleb, on je uvek bio pitanje nacionalne časti, i planiraju da tako i ostane. I zaista, postoji samo nekoliko stvari koje su suštinski „više francuske“ od skromnog bageta

Francusko Ministarstvo kulture nominovalo je baget za Uneskovu listu materijalne i kulturne svetske baštine. Baget je njihov najpoznatiji hleb i nacionalni ponos, nešto što se svakodnevno konzumira sa zadovljstvom. Sada je došlo vreme da baget postane i hleb za Unesko.

Baget je najprepoznatljiviji simbol Francuza, to je duguljasti hleb specifičan po svojoj hrskavoj kori i mekoj unutrašnjosti. Originalni baget se pravi po specijalnom receptu od samo četiri sastojka, od brašna, vode, soli i kvasca. Poreklo bageta datira iz 17. veka, ali je najveću popularnost ovaj hleb stekao u 20. veku, i danas se pojede oko 10 milijardi bageta godišnje.

Frigărui, kebab na rumunski način, saznajte više.

Upisivanje bageta na Uneskovu listu „slavi francuski način života“, rekla je generalna  direktorka Uneska Odri Azulej, dodajući pritom da je baget svakodnevni ritual, strukturni element obroka, sinonim za deljenje i druženje. Ovakvom odlukom nije odata počast samo francuskom hlebu, već i zanatskim pekarama i tradicionalnom ritualu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -