10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Japanski Alpi Shirakawa

Iako zvuči malo čudno, istina je, Alpi postoje i u Japanu, i kriju jedno mestašce koje turisti obožavaju. Jedini problem je taj što to idilično planinsko selo ne možete da posetite ako niste na listi čekanja koja ume da bude baš dugačka

Planine Hida, Kiso i Akaiši dele japansko ostrvo Honšu na dva dela. U svom protezanju duž ostrva formiraju najrazličitije oblike i formacije, i zahvaljujući tome nastale su i planine Kiso, inače granitno područje, koje se naziva se još i Centralnim Alpima u Japanu. Kroz japanske Alpe protiču dve reke koje na kraju završavaju u Tihom okeanu. Ovaj krajolik je toliko idiličan i pitom, da podseća na dobro uređena evropska skijališta u Švajcarskoj i Austriji. U svetu je najpoznatiji kao japanski Alpi Shirakawa.

Shirakawa je tradicionalno uređeno selo smešteno u Japanskim Alpima. U svetu je popularno najviše zbog zaista idiličnog doživljaja koji stvaraju karakteristične kuće od slame s kosim krovovima. Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u centralnom Japanu, ovo selo posećuje veliki broj turista, posebno u zimskom periodu godine, kad kućice prekrije sneg.

Najbolji način da doživite grad je da prespavate bar jednu noć u nekoj od seoskih kuća, od kojih mnoge sada služe kao minshuku, u pitanju su porodične kuće za prijem turista. Ove kuće, osim toga što su atraktivne, nude intiman i prijatan odmor, a domaćini su često i previše ljubazni.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Ovo selo se nalazi na Uneskovoj listi zaštićene baštine, i svake godine ga poseti više od dva miliona turista. Imajući u vidu da u selu ima najviše 1.600 stanovnika, to je izuzetno veliki broj. Upravo zbog toga, 2019. godine su se vlasti odlučile da ograniče posete uvođenjem lista čekanja za turiste, pa ukoliko niste na vreme prijavili svoju posetu, nećete skoro moći da vidite čaroliju japanskih Alpa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -