13.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Net-zero hoteli

U poslednjim godinama jedan termin u hotelijerstvu postaje sve popularniji i značajniji. Izraz „net-zero“ vezan je za sve hotele koji ne samo da štede energiju, već recikliraju i čuvaju okolinu. Ovaj izraz se koristi prilikom definisanja hotela koji u potpunosti koriste obnovljive izvore energije

Dok velike hotelske grupacije sporo napreduju u smanjenju štetnih emisija, nekoliko manjih grupa hotela preuzima zeleno vođstvo i direktno se suočava s klimatskim izazovom. Net-zero hoteli se hrabro obavezuju i obećavaju zelenu politiku u budućnosti daleko ispred ostalih.

Termin ugljenik neutralan (na engleskom carbon neutral), odlazi u zaborav. Novi i odvažniji, net-zero, ide mnogo dalje od smanjenja štetnih emisija ili odustajanja od fosilnih goriva kao energenata.

Net-zero hoteli se grade prema najstrožim net-zero standardima. Takvi hoteli praktično preko dizajna smanjuju potražnju za energijom. Rezultat su hoteli koji su do 89% energetski učinkovitiji.

Međutim net-zero standard ne znači odsustvo luksuza. Takvi hoteli su poput ostalih, samo su malo drugačije projektovani, odnosno energetski praktičnije i pametnije. To podrazumeva postavljenje raznih senzora u sobama i mnoštvo nevidljivih elemenata poput toplotnih pumpi u zemlji, uređaja za uštedu vode i „plavih krovova“ koji kišnicu pretvaraju u energiju. Takođe, tu su i zeleni krovovi sa zemljom i posađenim divljim cvećem.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Neki od najboljih net-zero hotela su room2 Chiswick u Londonu, Wren Urban Nest u Dablinu, kao i Comfort Hotel Solna u Švedskoj. Pored njih, tu su i  Boutiquehotel Stadthalle u Austriji i Four Elements Hotel u Amsterdamu, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -