20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Berliner Schnauze i nepristojni Berlinci

Građani Berlina imaju reputaciju hladnih, iskrenih i nepristojnih ljudi. Ovaj manir se zove „Berliner Schnauze“, a kako se vi osećate dok vam se obraćaju na ovom lokalnom dijalektu zavisi isključivo od vaše perspektive, odnosno kako na to gledate

Berliner Schnauze je jedan poseban način života koji se praktikuje u Berlinu. Ovaj modus operandi je nešto se može osetiti na svakom koraku, i u prevodu znači doslovno „Berlinska njuška“. To podrazumeva nemačku potrebu za redom, pretpostavku da svi drugi rade nešto pogrešno, nakon čega sledi drska korekcija ponašanja i prekor.

“Žrtve” ovog manira obično budu prolaznici, putnici namernici, kojima obavezno mora da se skrene pažnja da rade nešto pogrešno, a sigurno će to biti slučaj, ako pitate Berlince. To ne znači da ste nepoželjni ili da niste dobrodošli. Naprotiv, to je samo lokalno “pametovanje”, odnosno brutalan nivo iskrenosti kakav niste tražili, navodi BBC.

Na papiru je Berliner Schnauze jednostavno dijalekat nemačkog jezika koji se govori u Berlinu i okolini. U stvarnosti, to je instinktivni jezik spojen sa stavom radničke klase i uticajima francuskog i jevrejskog jezika i kulture. On zbog toga može biti jednako autentičan koliko je u stvari istovremeno i kombinacija različitih uticaja.

Iskrenost a ne bezobrazluk

Berliner Schnauze je svojevrsni kolokvijalni jezik Berlina, iskra iza komentara ili impuls koji označava reakciju na situaciju. Berliner Schnauze se odnosi na iskorišćavanje komičnog potencijala bilo koje situacije, vrlo često i na štetu samog sagovornika. To je stav koji se u potpunosti temelji na određenoj situaciji.

Upotreba Berliner Schnauze-a se povećala u 19. veku kako je rasla upotreba zvaničnog nemačkog jezika. Prema mnogim lingvističkim stručnjacima, Berliner Schnauze je kritikovan kao primitivni oblik jezika zajedno s drugim nemačkim dijalektima. Tokom ere Berlinskog zida, Berliner Schnauze bio je češći u komunističkom Istočnom Berlinu, a mnogi Berlinci u višim slojevima društva Zapadnog Berlina smatrali su ga jezikom niže klase.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Ovaj jezik podrazumeva niz lokalnih izraza kojim oni prosto komentarišu i kritikuju gotovo sve. Upravo zbog toga mnogi turisti se mogu neprijatno iznenaditi kad se nađu u situaciji da ih lokalci prozivaju na svom jeziku.

Međutim, iako Berliner Schnauze može zvučati krajnje nepristojno, svi cene iskrenost koja dolazi sa njim. To je zaista veliki deo karaktera Berlina kao grada i svi se uglavnom slažu sa tim da je on zbog toga nekako i simpatičan. Ovaj lokalni dijalekat je verovatno nešto čime Berlinci pokušavaju da zadrže svoj identitet, imaju u vidu koliko je Berlin popularan kod turista. Njega svake godine poseti u proseku oko 15 miliona gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -