19.7 C
Belgrade
sreda, jun 12, 2024

Eastern Express – Doživite zimsku bajku u Turskoj

Saobraćajući između glavnog grada Turske Ankare i Karsa, jednog od najistočnijih gradova u Turskoj, „ Eastern Express “ nudi neverovatne prizore, pogotovo zimi. Dve odvojene železničke linije “Eastern Express” i “Touristic Eastern Express” opslužuju ovu trasu, omogućavajući ljubiteljima putovanja da uživaju u nezaboravnom putovanju…

Prirodne lepote, drevna istorija i kultura, bogata kuhinja samo su neki od razloga zbog kojih je Turska omiljena destinacija za putovanja. Kako se jesen završava, Turska se pretvara u „raj za zimski turizam“ sa snegom prekrivenim predelima. Pored renomiranih skijališta, Turska omogućava u zimskom periodu specifične doživljaje drevnih gradova, koji su još privlačniji pod snežnim pokrivačem. Jedno od ovih izuzetnih iskustava je čuveni “Eastern Express”, koji na putu od glavnog grada Ankare do Karsa, magičnog zimskog grada u najistočnijem delu zemlje, prolazi duž prelepih gradova, i između veličanstvenih planina i dolina.

Snolika atmosfera, očaravajuće putovanje

Počevši od srca Anadolije i protežući se 1.310 kilometara do najistočnijeg dela Turske, pruga Eastern Express poznata je po svojim dramatičnim pehzažima, koji oduzimaju dah. Putopisci je smatraju među „najbolje četiri železničke rute“ na svetu, a ovo fascinantno putovanje između Ankare i Karsa potrebno je oko 25-26 sati. Nakon polaska iz Ankare, voz prolazi kroz provincije Kirikale, Kajseri, Sivas, Erzindžan i Erzurum i stiže u krajnju stanicu Kars.

Putnici jedne od omiljenih nostalgičnih ruta Turske, mogu doživeti istorijske železničke stanice, lokalne specijalitete i zadivljujuće onozemaljske pejzaže. Voz, koji pored vagona za spavanje Pullman i couchette, takođe ima i vagon-restoran sa četrnaest stolova i sedištima za 56 ljudi, pored mogućnosti za ručavanje u restoranu, nudi mogućnost i donošenja svojih čajnika i spremanja čaja.

Da bi se zadovoljila rastuća potražnja poslednjih godina, obezbeđene su dve odvojene železničke linije, “Eastern Express” i “Touristic Eastern Express”. “Touristic Eastern Express”, koji uključuje spavaća kola, staje na 29 stanica uz zaustavljanja dva i po do tri sata u smeru dolaska i polaska. Dok “Eastern Express” nema vagon za spavanje i staje na 50 stanica, sa ograničenijim pauzama tokom putovanja.

Poslednja stanica: Kars sa svojom jedinstvenom lepotom

Krajnja destinacija je fascinantan zimski grad Kars, jedno od najstarijih naselja u Anadoliji, koji je smešten u jednom od najistočnijih delova Turske. Oblikovan brojnim kulturama kroz istoriju, Kars vodi posetioce u neko drugo vreme, počevši od Urartua, ovaj region je video uspone i padove mnogih civilizacija: persijske, istočno rimske, seldžučke i osmanske. Područje se takođe nalazi na važnom trgovačkom putu nekadašnjeg Puta svile.

Ovde se takođe nalazi i drevni grad Ani, koji je nekada imao populaciju od skoro 100.000 ljudi u 5000. g. p.n.e. a sada upisan na UNESCO listu svetske baštine. Dobro očuvan do danas, Ani je izuzetno iskustvo koje Kars pruža svojim posetiocima. Druge istorijske strukture i lokaliteti u ovoj oblasti su zamak Kars, oko reke Kars, dok strukture kao što su bastioni i Drugi kameni most služe kao terase za posmatranje Karsa. Džamija Ebu’l Menučehr, crkva Surb Prkich, crkva Tigran Honents, manastir monahinja i Muzej Karsa su takođe zanimljivi lokaliteti.

Prelep zimski sneg u Karsu čini da je poznati gradski skijaški centar Sarikamiš takođe ispunjen turistima tokom ovog perioda. Ski centar Sarikamiš, koji poznat po puderasto kristalnom snegu nudi treću skijašku stazu po visini na svetu, takođe je poželjan zbog svojih alpskih i nordijskih skijaških sportova. Jezero Čildir, na prelazu provincija Kars-Ardahan, je još jedna nezaobilazna tačka koju možete iskusiti u Karsu. Posetioci se mogu prošetati zaleđenim jezerom, voziti se u sankama koje vuku konji, kao i posmatrati ribare koji pecaju na ledu.

Ovaj grad u najistočnijem delu zemlje je takođe pravi gastronomski raj sa svojim jedinstvenim delikatesima. Poznat po kašar i grujer sirevima, medu i guščijem mesu, Kars se ističe raznolikošću lokalnih ukusa. Ako tokom boravka naletite na duel ašika, smatrajte se srećnim., jer ova drevna tradicija, u vidu priča koje izvode muzičari i trubaduri, često se pretvara u žestoko takmičenje, koje je odlična zabava kako za izvođače tako i za gledaoce. Tradicija ašika, koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, važna je umetnička forma utkana u kulturno tkivo Anadolije

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -