12.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Vizantijski Istanbul

Savremeni Istanbul prepun je raznovrsnih građevina iz različitih epoha i sve su nakačene jedna na drugu. Od dvadeset miliona stanovnika, koliko ih grad ima, kao da niko nije ostao kod kuće, svi su na ulicama. Neverovatna je i promena pejzaža, od gradske vreve i saobraćajne gungule do prostranih morskih luka, sve je to zgurano jedno uz drugo, bez ikakvih nijansiranih prelaza. Isto tako je i u kulinarskom smislu sve otvoreno – od uličnih prodavaca đevreka, restorančića sa brzom hranom, tradicionalnih mehana na kaldrmisanim ulicama, do savremene gastronomije, ima svega, sve je pomešano

The Route of Miracles bio je naziv studijske ture koju je organizovala Turistička organizacija Turske za internacionalnu grupu novinara, a počela je u Istanbulu – Konstantinoplju, prestonici Istočnog Rimskog carsta. Unutar nekadašnjih zidina Konstantinopolja, sa evropske strane, sačuvane su građevine iz Vizantijskog perioda, a neke od njih, kao Aja Sofija i Teodosijev obelisk na Hipodromu, dominiraju i dalje gradom.

Teodosijev obelisk

Druge, takođe značajne, nalaze se skrivene ispod grada. Jedna od najvećih je Cisterna bazilika, među Turcima poznata kao Potopljena palata (Yerebatan sarnici) sagrađena u doba cara Justinijana u 6. veku nove ere da bi grad snabdevala vodom. Svodove cisterne nosi preko tri storine mermernih stubova, visokih 9 metara. Danas je to jedan od najposećenijih muzeja u Istanbulu koji smo i mi posetili i divili se ne samo celom ovom impozantnom prostoru, već i detaljima kao što su glave Meduze, naopako postavljene, koje nose stubove.

Cisterna

Od pravoslavnih spomenika posetili smo crkvu Svetog Stefana, Bugarske pravoslavne crkve (Bulgar Kilisesi) koja je u 19. veku napravljena potpuno od gvožđa, i to u Beču, pa je brodovima prenesena u Konstantinopolj. Takođe smo imali priliku da obiđemo Carigradsku (Vaseljensku) patrijaršiju i crkvu Svetog Đorđa koja se tu nalazi (Aya Yorgi Kilisesi). U ovoj crkvi čuva se deo stuba za koji je Hristos bio vezan dok su ga bičevali, a veruje se da ga je iz Jerusalima donela Jelena, majka Konstantina Velikog. U crkvi se takođe čuvaju delovi moštiju svetog Grigorija Bogoslova i svetog Jovana Zlatoustog. Ove mošti Rimokatolička crkva ukrala je još 1204. godine kada su Krstaši osvojili i razorili Konstantinopolj, a osam stotina godina kasnije, 2004, Vatikan je jedan njihov deo vratio Vaseljenskoj patrijaršiji.

Bugarska crkva

Veče smo proveli u novoj istanbulskoj luci – Galataport, koja se nalazi pravo na Bosforu, s pogledom na Zlatni rog, a počela je sa radom ove godine. U luci ima veliki broj restorana, prodavnica, kancelarija, smeštajnih objekata, dva muzeja, a mi smo uživali u raznim tapasima na turski način u restoranu Muutto poznatom po tradicionalnoj kuhinji iz Anadolije pripremljenoj na moderan način.

Tekst: Bojana Ilić

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -