13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Štanjel, posebno romantična i lepa Slovenija

Region Kras je poznat po posebnim prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim znamenitostima. Pored kraških pećina, lipicanera, kraških sela, on krije i jedno pravo malo blago. U pitanju je Štanjel, slikovito mesto, jedno od najstarijih na Krasu, smešteno na malom brdu, što pojačava opšti utisak da se radi o nečem što potiče iz bajke

Štanjel je jedan od najstarijih gradova u Kraškom polju, jedna posebno romantična i lepa Slovenija. Nekada je ovaj gradić bio rimsko utvrđenje, i njegov geografski položaj ga čini važnim naseljem na ovom području još od drevnih vremena. Gradić i danas ponosno stoji na svom brdu, kao simbol prošlih vremena i bogate istorije ove zemlje.

Gradić je najpoznatiji po vrtu čija je izgradnja dosta dugo trajala, 1924. godine su započeti opsežni radovi koji su trajali sve do 1942. godine. Podignut je Ferrari vrt, izuzetno lepo uređen i fotogeničan. Najveće iznenađenje koje turiste očekuje je činjenica da se radi o vrtu sa pogledom na okolinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Od ostalih znamenitosti treba izdvojiti dvorac Štanjel, podignut u srednjem veku, crkvu Sv. Daniela iz 15. veka, gde se nalaze grobovi grofova Cobenzl. Pored toga, tu je i manja crkva podignutu na obližnjem brdu, u kojoj se nalazi grob Maksa Fabijanija, dizajnera Ferarri Vrta. U gradu postoje galerije, često su postavljene izložbe, a pored toga, turistima je posebno imteresantan sadržaj i tipična kraška kuća izgrađena od kamena.

Eastern Express – Doživite zimsku bajku u Turskoj.

Štanjel je udaljen od Ljubljane oko 90 kilometara, i do njega će vam trebati oko sat vremena vožnje automobilom. Na Kras se dolazi pre svega zbog prelepe prirode, opuštene atmosfere, vrhunske gastronomije i odličnih lokalnih vina. Ova destinacija je posebno atraktivna za organizovanje ne samo turističkih izleta, već i venčanja i ostalih prilika koje zahtevaju prirodu i lep ambijent.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -