13.7 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Planine bez snega, skijanja nema

Iako se približavamo sredini zime, snega i niskih temperatura koje pogoduju zimskim sportovima nema ni u Evropi ni kod nas. Širom Evrope nema snega i mrazeva ni u nižim, ni i u višim planinskim krajevima, što je prouzrokovalo da mnoga skijališta zbog nepovoljnih vremenskih prilika budu zatvorena 

Ove zime su planine u Srbiji i u dobrom delu Evrope ostale bez snega i skijanja praktično nema. Bez obzira na činjenicu da je početkom decembra 2022. godine veći deo Evrope zahvatio je zimski talas koji je doneo mrazeve i sneg, temperature su počele da rastu.

Neobično visoke temperature i na velikim nadmorskim visinama uticale su da se snežni pokrivač istopi ili znatno “raskvasi”.  Čak i u predelima gde je sneg padao, on se pretvorio u kišu. Uz ovako nepovoljne uslove mnoga skijališta na Alpima kao i na drugim planinskim masivima zapadne, centralne i južne Evrope morala su da budu zatvorena.

U Austriji je na skijalištima sneg je pao poslednji put pre mesec dana, u Francuskoj je situacija slična. Jasan pokazatelj koliko život alpskih zajednica zavisi od zimskih sportova se mogao videti i u Švajcarskoj. Neka skijališta u ovoj zemlji su otvorila letnje biciklističke staze za turiste, ne nudeći uopšte uživanje u zimskim sportovima, kako bi sezona bila spasena.

To je bio jedini način, imajući u vidu da prirodnog snega nema dovoljno a tamo gde ga ima je on previše mokar za zimske aktivnosti. Nepovoljni vremenski uslovi su takođe uticali na neisplativost upotrebe uređaja za stvaranje veštačkog snega.

Najskuplje turističke destinacije sveta, saznajte više.

Upravo zbog toga su umesto ski staza neka skijališta i zimska odmarališta otvorila biciklističke staze i staze za pešačenje. Sneg je, nažalost, zamenilo blato. Takav slučaj je i kod nas u Srbiji.

Međutim, nedostatak snega nije uticao na posećenost naših planinskih centara. Sve naše planine beleže relativno dobru sezonu. Ugostitelji se nadaju da će uskoro zima da pokaže svoje pravo lice, jer gostiju ipak ima manje nego prethodnih godina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -