12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Globalni turizam na putu potpunog oporavka

Međunarodni turistički dolasci bi u 2023. godini mogli da dostignu nivo od 95% dolazaka iz rekordne 2019. godine. Prognoze su čak i bolje od toga, kad su u pitanju Evropa i Bliski istok, saopštila je Svetska turistička organizacija. Međutim, turisti će više tražiti prave vrednosti za svoj novac, a njihova putovanja će biti bliže zemljama u kojima žive, što je njihov odgovor na ovu izazovnu ekonomsku klimu

Globalni turizam u 2023. godini je na putu potpunog oporavka. Prema prognozama UNWTO-a, tokom ove godine sledi nastavak globalnog oporavka turizma, i to dosta snažnijeg oporavka od očekivanog u 2022. godini. Ova industrija će najviše zavisiti od ekonomskih kretanja i od oporavka putovanja u Aziji i Pacifiku. Pored toga, zavisiće i od razvoja situacije u Ukrajini, odnosno geopolitičke (ne)sigurnosti.

Uprkos uspešnosti turizma na pojedinim destinacijama i regijama, u 2022. godini je zabeleženo nešto više od 900 miliona međunarodnih turista globalno. To je čak dvostruko više nego 2021. godine, što u odnosu na 2019. godinu iznosi samo 63%.

Svi delovi sveta su u odnosu na 2021. ostvarili značajne poraste dolazaka stranih turista, dok je u odnosu na 2019. Bliski istok ostvario najveći porast, jer je stranih turista bilo 83% u odnosu na stanje pre pandemije. Evropa je na drugom mestu, Stari kontinent je posetilo 80% turista u odnosu na stanje pre pandemije i krize.

Afrika i Amerika su dostigle oko 65% međunarodnih dolazaka u odnosu na godine pre pandemije, a Azija i Pacifik samo 23%. Ovakav rezulat je i očekivan, posebno zbog jačanja pandemije uz prateća ograničenja čije je ukidanje počelo tek poslednjih meseci 2022. godine.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili je poručio da 2023. donosi više razloga za optimizam za globalni turizam, i predviđa snažnu godinu za taj sektor uprkos izazovima.  Ekonomski faktori mogu uticati na to kako će ljudi putovati, uz očekivanje nastavka snažne potražnje za domaćim i regionalnim putovanjima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -