29.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Turska – domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023

Turska se priprema da po prvi put ove godine u Antaliji, prestonici turizma Turske, bude domaćin GSTC konferencije o održivom turizmu, između 9-12. maja 2023.

Globalno veće za održivi turizam (GSTC), koje propisuje globalne standarde za održiva putovanja i turizam i upravlja njihovom implementacijom, ove godine će organizovati Konferenciju održivog turizma u Turskoj, koja se svake godine održava u drugoj zemlji. Godišnja globalna konferencija će okupiti zainteresovane strane u turizmu uključene u razvoj i promociju održivog putovanja i turizma u Antaliji, turističkom raju Mediterana, između 9. i 12. maja 2023.

Globalno veće za održivi turizam, najznačajnija svetska organizacija za životnu sredinu i održivost, reguliše, prati i upravlja globalnim standardima, poznatim i kao GSTC kriterijumi, stvorenim da bi se obezbedila održivost u putovanjima i turizmu. Nezavisna neprofitna organizacija sa ovim kriterijumima ima za cilj da stvori zajednički razumevanje značaja održivog turizma.

GSTC takođe organizuje konferencije sa globalnim liderima kako bi razgovarali o kritičnim aktuelnim pitanjima u održivom turizmu, dok godišnje Konferencije o održivom turizmu, koje se svake godine organizuju u drugom gradu, imaju za cilj da okupe zainteresovane strane u turizmu da razmene ideje i na da se na taj način proširi primenljivost postavljenih standarda za održivi turizam.

Serija konferencija koja se održavala onlajn dve godine zaredom usled pandemije, napokon je održana prošle godine u Sevilji, u Španiji. Na Konferenciji održivog turizma GSTC 2022, na kojoj je učestvovala i Turska, obznanjeno je da će se sledeća održati u Antaliji, nakon uspešnog procesa kandidature, koji je iznela Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA). Konferencija u Antaliji je predstavljena video snimkom specijalno pripremljenim za tu priliku, dok je na konferenciji takođe organizovan i panel o Turskom nacionalnom programu održivog turizma.

Turska kao primer svetu u oblasti održivog turizma

Sporazumom o saradnji koji je potpisan sa GSTC početkom 2022. godine, Turska se pozicionirala kao zemlja koju treba pratiti u održivom turizmu i ubrzala svoje globalne prakse održivosti. Ovim trogodišnjim protokolom uspostavljen je Nacionalni program održivog turizma, ne bi li se restrukturirala turistička industrija Turske.

Program, koji uključuje destinacije, turoperatore i naročito smeštajne kapacitete, ima za cilj održivu transformaciju u turskoj turističkoj industriji. Planiran da bude sproveden u fazama, prva faza programa biće završena ove godine; druga faza 2025. godine, dok će treća faza biti završena 2030. godine, uz ispunjenje svih međunarodnih standarda.

Globalna konferencija o održivom turizmu GSTC 2023 ugostiće više od 350 domaćih i stranih učesnika u Antaliji, uključujući predstavnike javnog sektora, hotela, turoperatora, kompanija, akademske zajednice, razvojnih agencija, onlajn turističkih agencija i nevladinih organizacija. Četvorodnevni program konferencije obuhvata obuku, interaktivne panele i radionice, sastanke i društvene događaje, a učesnici će imati priliku da iskoriste praktično iskustvo stručnjaka za razvoj i promociju održivog turizma dok će uživati u prilici da otkriju Antaliju.

Smeštena na jugu Turske, u srcu Mediterana i Turske rivijere, Antalija je opisana kao „prestonica turizma“ zbog svoje prirodne lepote, mora, i prožetošću istorijom i kulturom. Grad dočekuje hiljade turista godišnje i ističe se avanturističkim, kulturno-umetničkim i zabavnim opcijama pored tria „more-pesak-sunce”.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -