31.4 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Jedina žena na ostrvu osuđenih kriminalaca

Kad je Đulija Manca 2011. godine otputovala na Pianosu, bivše italijansko zatvor-ostrvo, radovala se opuštajućem odmoru na suncu pre povratka kući. Međutim, 12 godina nakon što je prvi put bila u hotelu Milena na plaži, odlučila je da ostane da živi na ostrvu poznatom kao Alkatraz Tirenskog mora. U hotelu rade zatvorenici pod nadzorom na uslovnoj slobodi na rehabilitaciji

Đulija Manca je jedina žena koja živi na ostrvu osuđenih kriminalaca. U selu duhova Pianosa, delu morskog parka toskanskog arhipelaga, ona radi i kao upravnica hotela i nadzornica programa rehabilitacije osuđenika. Zajedno sa neprofitnom organizacijom sa društvenom misijom pomaganja ugroženima, Arnera, ona je nastavila svoj život na ostrvu.

Na svom prvom odmoru na ostrvu ostala je nedelju dana, i nije htela da se vrati. Bila je fascinirana projektom rehabilitacije, Pianosom i tišinom koju remeti jedino tirkizno čisto rajsko more, navodi CNN.

Pianosa je smeštena između Korzike i kopna. Na njemu žive samo dve osobe za stalno, ona i čuvar zatvora, a tu je i 10 osuđenika koji rade kao kuvari, vrtlari, konobari, čistači plaža i perači posuđa u Hotelu Milena, jedinom objektu na ostrvu za smeštaj turista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Riccardo Alocci (@riccardo_alocci)

Okružen borovom šumom, Hotel Milena ima tavanice prekrivene freskama, ima 11 soba sa prelepim pogledom na more. Tu je i velika terasa na kojoj zatvorenici poslužuju gostima večernje piće, restoran i bar. Hotel je otvoren čitave godine.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Međutim, hotel se našao u finansijskim problemima pa mu je pretilo zatvaranje. Ako bi se to dogodilo, zatvorenici bi bili prebačeni nazad u zatvor, čime bi se njihov program rehabilitacije okončao.

Manca je odlučila da ostane i preuzme mesto upravnika hotela. U početku je radila besplatno, koristeći svoje menadžerske veštine kako bi osigurala budućnost hotela. Za samo nekoliko godina uspela je značajno da preokrene stvari, a Hotel Milena postao je popularno mesto za venčanja i proslave.

Smeštena u blizini Gorgone, još jednog italijanskog ostrva-zatvora, Pianosa je osnovana tokom 1700-ih kako bi čuvala odmetnike, razbojnike i revolucionare. Ostrvo je služio kao baza za zatvor s maksimalnom sigurnošću do 1998. godine, kada je zatvor zatvoren. Njegovih nekoliko stanovnika je na kraju otišlo i Pianosa je godinama ostala napuštena.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -