14.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Hrvatska Sahara – pustinja i kamile iz komšiluka

Malo je poznato da u Hrvatskoj postoje i pustinje, koje su danas nesvakidašnja turistička atrakcija. To samo potvrđuje koliko malo znamo o zemlji koja se nalazi u našem regionu, i koliko Hrvatska ima zanimljivih i manje otkrivenih mesta i sadržaja. Treba se zaista oprostiti sa morem, bar na kratko, i krenuti u istraživanje ove divne zemlje, jer ona ne prestaje da iznenađuje

Na jugu zemlje oko grada Đurđevca postoji jedinstveni prirodni fenomen po imenom Hrvatska Sahara. U pitanju je pustinja, i to prava, sa dinama koje se prostiru se na površini od oko 50 hektara.

Đurđevački Pijesci su jedina preostala pustinja u Hrvatskoj. To je danas zaštićeno botaničko područje sa posebnim prirodnim staništem. Ova pustinja, osim što je atraktivna, je posebna i po tome što je dom velikom broju endemske flore i faune.

Turisti ne treba da očekuju pustinju poput prave Sahare i slično, u pitanju je vrlo je malo ali prilično lepo mesto za posetu. Đurđevečki Pijesci su 1963. godine proglašeni posebnim geografskim i botaničkim rezervatom.

Ova pustinja privlači mnoge turiste, uglavnom se radi o domaćim turistima. Lokalne vlasti su čak i obezbedile tri kamile koje turisti obožavaju. One zajedno sa dinama čine deo jedinstvene i autentične scenografije prave pustinje.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Po pustinji turisti mogu da se šetaju, da naprave fotografije, a tu je otvoren i centar za posetioce, Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci. U centru turisti mogu saznati nešto više o ovom prirodnom fenomenu. Pored toga, kroz koncept proširene stvarnosti u zatvorenom prostoru mogu otkriti sve jedinstvenosti pustinjskog krajolika i bogatstvo raznolikosti životinjskog i biljnog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -