1.8 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Panteon naplaćuje ulaz turistima

Turisti će uskoro morati da plate ulazak u najbolje očuvani antički spomenik Rima. Za sada još uvek nije poznato od kada kreće naplata jer službenici razrađuju tehničke detalje. Ulaz je trenutno besplatan, a rezervacije su obavezne vikendom i praznicima

Panteon se smatra najočuvanijim rimskim spomenikom. U cilju daljeg očuvanja ovog kulturno-istorijskog blaga Rima gradske vlasti su odlučile da se naplaćuje ulaz posetiocima. Panteon naplaćuje ulaz turistima pet evra po osobi.

Izgrađen u prvom veku pre Hrista, impresivni hram sa kupolom je možda i najpopularnije istorijsko mesto u Italiji. Svake godine hram privlači više miliona turista. Pretvoren je u katoličku crkvu 609. godine, preimenovan u baziliku Svete Marije i mučenika, i u njoj se redovno služe mise.

Ministar kulture Gennaro Sangiuliano je izjavio da je ovakva odluka  stvar „zdravog razuma“. Uvođenje ulaznice dolazi pet godina nakon što je prethodna vlada odložila takve planove.

Prema novom planu, posetiocima mlađim od 25 godina naplaćivaće se snižena cena od dva evra. Ulaz će, među ostalima, biti slobodan za stanovnike Rima, za maloletnike i osobe koje dolaze na misu.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Nije naveden tačan datum uvođenja ove naknade, jer zvaničnici još uvek razrađuju tehničke detalje. Trenutno je ulaz besplatan, a rezervacije su obavezne vikendom i praznicima, navodi Euronews. Treba navesti da je Panteon samo prva atrakcija u nizu za koju se uvodi naplata ulaska turistima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -