20.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Najbolji proizvodi od mesa na svetu, gde je Srbija?

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu najboljih svetskih delikatesa od mesa. Interesantno je navesti da se među najboljih 100 proizvoda našlo čak četiri iz Srbije

TasteAtlas je sastavio listu najboljih svetskih specijaliteta od mesa. Na listi se nalaze najrazličitiji delikatesi, uglavnom dimljeni i sušeni proizvodi. Koji su najbolji proizvodi od mesa na svetu, i gde se nalazimo mi i zemlje iz regiona na listi?

Prva tri mesta su rezervisana za španske proizvode. Najbolji mesni proizvod na svetu je Iberijska šunka, inače najskuplja na svetu. Ova šunka se proizvodi u Španiji od crne iberijske vrste svinja. To je najcenjenija šunka na svetu zbog svog karakterističnog ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na drugom i trećem mestu se nalaze takođe dve šunke, a od četvrtog do sedmog mesta na listi se nalaze proizvodi iz Italije. U pitanju su pršute, najkvalitetniji i najpoznatiji delikatesi od dimljenog i sušenog mesa ove zemlje.

Interesantno je navesti da se na devetom i desetom mestu nalaze proizvodi iz Hrvatske, u pitanju je kulen, a na jedanaestom suvo meso iz Bosne i Hercegovine. Kada je u pitanju naš region, Hrvatska ima najviše mesnih proizvoda na listi.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Od proizvoda iz naše zemlje tu su Petrovački kulen na 26. mestu, Pirotska peglana kobasica na 39. mestu, Užička pršuta na 45. i Sremski kulen na pretposlednjem mestu na listi. TasteAtlas navodi kako je Srbija idealna destinacija za sve ljubitelje gurmanluka, posebno od mesa, jer je hrana relativno pristupačna i izuzetno kvalitetna.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -