19.7 C
Belgrade
sreda, jun 12, 2024

Od reciklirane otpadne vode do proizvodnje piva

Fabrika vode u Lisabonu je pokazala da reciklirana voda ne služi samo za navodnjavanje ili za industriske pogone. Otpadna voda unutar fabrike dobija novi život i postaje jedan od najomiljenijih svetskih proizvoda koji se konzumira širom sveta

Fabrika vode u Lisabonu je jedan od najvećih pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Portugaliji. Čelnici fabrike su odlučili da odu korak dalje i da prošire proces reciklaže, od reciklirane otpadne vode do proizvodnje piva.

Akva do Težo Atlantiko prerađuje otpadnu vodu iz 23 opštine u oblastima Amadora, Lisabon i Oejraš. Na taj način, voda koju “upotrebi” oko 750.000 stanovnika dobija priliku da se opet nađe u službi građana.

Ceo proces podrazumeva čišćenje od krupnijih delova otpada, prečišćavanje od masnoća ili toksina, kao i kompletno filtriranje kako bi bila potpuno čista i sanitarno ispravna voda. Interesantno je navesti da se u reciklaži izdvaja i mulj koji se koristi za biomasu, a fabrika proizvodi i struju za svoje potrebe.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Deo takve vode se koristi za dalju proizvodnju, a deo se se vraća u reku Težo. Od čiste i reciklirane vode u fabrici u Lisabonu pravi zanatsko pivo Vira, kako bi skrenuli pažnju na okolinu, i na očuvanje svih resursa. Pivo Vira nije u slobodnoj prodaji, i može se probati jedino u krugu fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -