17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Torčelo, mesto na kom je nastala Venecija

Torčelo je jedno od najpopularnijih ostrva u Venecijanskoj laguni. Međutim, na njemu nema puno turista kao što je to slučaj sa ostalim ostrvima u ovom delu Italije. Veći deo je rezervat prirode, i dostupan je samo pešačkim stazama, što je već samo po sebi dovoljna preporuka da ga posetite

Naselje je osnovano u 5. veku, što ga čini starijim od svoje mnogo popularnije ćerke Venecije, i nekada je na njemu živelo čak 20.000 stanovnika. U nekom istorijskom trenutku malarija je pogodila ostrvo i veliki deo stanovništva je ili stradao ili otišao. Torčelo (Torcello) je mesto odakle je sve počelo, na kom je nastala čuvena Venecija.

Većina zgrada ili kuća je opljačkano i srušeno kako bi se uzeo građevinski material za podizanje Venecije, tako da je danas od nekadašnjih veličanstvenih palata, crkava i samostana ostalo nešto jako malo.

Torčelo, mesto na kom je nastala Venecija
Photo: Pixabay/bogitw

Torčelo je u istoriji bio važno političko i trgovačko središte. Međutim, sa usponom Venecije i sa povlačenjem mora koje je ostavilo iza sebe plitku močvaru u kojoj je nemoguća plovidba, naselje je odlazilo u zaborav. Ukoliko nema brodova, nema ni trgovine, i to je zapečatilo sudbinu naselja.

Ostrvom dominira duga avenija koja vodi do trga, i pruža se duž glavne reke. Ukoliko pratite ovaj put polako uranjate u krajolik koji kao da je ostao u razdoblju kasnog Rimskog Carstva, sa šarmom nekadašnjeg kolonijalnog stila.

Torčelo, mesto na kom je nastala Venecija
Photo: Pixabay/bogitw

Zbog svega toga ostrvo Torčelo je ostalo zarobljeno u vremenu, majka Venecije danas je ostala gotovo pusta. Na njemu živi tek nekoliko desetina stalnih stanovnika. Bez obzira na to, ostrvo i dalje privlači zaljubljenike u istoriju. Upravo su turisti ti koji su udahnuli novi život ovom biseru Italije.

Torčelo je lako dostupno iz Burana, za samo nekoliko minuta trajektom stižete u jedno zaboravljeno carstvo. Postoje i organizovane vođene turističke ture, gde za samo 30 evra dobijate vodiča na engleskom i obilazite pored Torčela i ostrva Murano i Burano.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -