12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Sveti Stefan među najugroženijim lokacijama Evrope

Čuveni grad-hotel u Crnoj Gori se našao na listi sedam najugroženijih evropskih lokacija u ovoj godini. Pored njega, na listi se našla i jedna lokacija iz Srbije, u pitanju je Petrovac na Mlavi

Svake godine se pravi lista ugroženih lokaliteta u Evropi, i njima se dodeljuju sredstva od EIB-a. Kako prenosi  francuski l’Opinion, Sveti Stefan se ove godine našao među najugroženijim lokacijama Evrope.

Na listi sedam najugroženijih lokacija u Evropi se nalaze Železnička stanica Kortrijk u Belgiji, Partizansko memorijalno groblje u Mostaru i Tvrđava Čakvinji u Gruziji. Pored njih, tu su i Dom sestara u Nemačkoj, Park statua u Mađarskoj, Sveti Stefan iz Crne Gore, kao i  Bistričke vodenice iz Srbije.

Lista je rezultat inicijative Europa Nostra, panevropske mreže za zaštitu kulturnog i prirodnog nasleđa, koju podržava Evropska komisija i Institut Evropske investicione banke (EIB).

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Na ovaj način se pozivaju svi akteri uključeni u priču, kako bi se  zajedničkim snagama delovalo pozitivno i afirmativno, kako na društvo, tako i na kulturu i lokacije. To je neophodno da bi se osiguralo da naša bogata baština koja hrani našu sadašnjost bude plodna i za našu zajedničku budućnost.

Sredstva koja budu dodeljena moći će da se iskoriste kako bi se sačuvali lokaliteti, takođe i u cilju edukacije, kako lokalnog stanovništva tako i turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -