17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Gibraltar: Epski vidici, sunce i majmuni

Kad posetite Gibraltar, imate osećaj da ste u sunčanoj verziji Ujedinjenog Kraljevstva. Njegove crvene telefonske govornice i poštanski sandučići, kao i brojne prodavnice svojstvene za Britaniju čine da se Britanci osećaju kao kod kuće uprkos tome što se nalazi na južnom rubu Španije

Gibraltar je teritorija koja obuhvata površinu manju od 7 kvadratnih kilometara na kojoj živi oko 34.000 stanovnika. Dugo je bio britanska prekomorska teritorija, više od tri veka, a jedina ključna stvar koja ga odvaja od britanskog pandana je vreme.

Na ovom delu zemlje prolećne temperature se kreću negde oko prijatnih dvadeset stepeni Celzijusa, dok se u letnjim mesecima ne izlaze iz ugodnog okvira od maksimalno prijatnih trideset stepeni. Vazduh je topao, more takođe, i to ga čini idealnom destinacijom za lov na jastoge ili raže.

Koje su najbolje stvari za turiste u Gibraltaru?

Sletenje na aerodrom je interesantno samo po sebi. Glavni put poluostrva preseca pistu, pa automobili i pešaci često moraju da čekaju da avioni slete ili polete pre nego što mogu da pređu na drugu stranu.

Prva stvar koja se preporučuje turistima jeste vožnja žičarom do vrha Stene. Vožnja do samog vrha traje oko šest minuta, a pogled na tri zemlje i dva kontinenta zaista je vredan uspona.

Top Station, kako se i zove terasa na vrhu, takođe je jedan od domova najpoznatijih stanovnika Stene. To su Barbary makaki majmuni. Iako su nezaobilazna turistička atrakcija, ipak se morate paziti, jer vam mogu ukrasti razne dragocene stvari.

Krenite prema vrhu poluostrva: Europa Point,

Obližnje ostrvo Isla de las Palomas u Španiji tvrdi da je najjužnije mesto u Evropi. Najinteresantniji sadržaj je svakako vidikovac na vrhu mesta koje se zove Europa Point. S ovog vidikovca u blizini svetionika Trinity možete gledati kako brodovi prelaze iz Sredozemlja u Atlantik ili obrnuto.

Europa Point je takođe značajano za meštane jer se na njemu nalaze dva najvažnija verska mesta, džamija Ibrahim-al-Ibrahim i rimokatoličko svetište Gospe od Evrope.

U samoj dubini stena se nalazi preko 60 kilometara prolaza, dvorana i skladišnih prostora. Prvi tuneli iskopani su kasnih 1700-ih tokom Velike opsade koju su pokrenule španske i francuske snage. Dodaci su kasnije iskopani i minirani tokom Drugog svetskog rata, kada su rudarske tehnike znatno napredovale.

Opustite se i napunite baterije na Grand Casemates trgu

Nakon napornog penjanja i spuštanja po strmim brežuljcima i stepenicama poluostrva, potreban je odmor i osveženje. S obzirom na klimu, kultura kafića i restorana čini veliki deo života na Gibraltaru, a njen epicentar je svakako Casemates Square, najveći trg u Gibraltaru.

Ime je dobio po britanskoj kasarni koja je zauzimala veći deo trga, okolne zgrade u kojima se sada nalaze barovi i restorani nekada su bile skladišta municije. Nedaleko od trga počinje Irish Town, pešačka četvrt iza glavne ulice gde možete pronaći tradicionalne restorane.

Uživajte na plažama

Postoji nekoliko plaža koje Gibraltar nudi turistima koji žele da izađu iz okvira tipičnog mediteranskog odmora. Eastern Beach je najveća i najpopularnija jer je osunčana veći deo dana. Lokalno stanovništvo uglavnom boravi na manjoj plaži Catalan Bay niže niz obalu, gde pastelno obojeni nizovi kuća i restorana na obali predstavljaju posebnu atrakciju za turiste, navodi Euronews.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Ovaj deo sveta sastavljen je od dva naroda, Španaca i Britanaca, pa je takva i njegova priroda. S jedne strane opušten i razdragan, s druge uglađen i rezervisan, Gibraltar je ipak ostao veran onom delu Evrope gde se i dalje vozi sa desne strane puta. Ukoliko se odlučite da ga posetite, nećete se pokajati. On nudi jedan poseban i zaniljiv odmor na mestu gde se sastaju dva kontinenta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -