28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Ana Sailing School – međunarodna škola jedrenja i jedriličarski centar, Murter, Šibenik

ANA škola jedrenja (Academia Navalis Adriatica), škola jedrenja i pomorskih veština ima najdužu tradiciju na Jadranu – 35 godina podučava jedrenje i stvara jedriličare. Osnivači Veljko Barbieri i Čino Riči su 1988. godine zajedno osmislili program i metodologiju rada škole, čiji je osnovni zadatak bio promocija jedrenja

Škola je smeštena u Jezerima, u akvatoriji ostrva Murter kod Šibenika, jer je na ovoj lokaciji moguće tokom cele godine sprovoditi jedriličarski program. U toku svog postojanja ANA škola jedrenja je stekla ugled i iskustvo kojim se može meriti s najpoznatijim svetskim školama. O tome šta sve može da se nauči u školi jedrenja, kakve sve programe i sertifikate nude, razgovaramo sa Sonjom Vičević, menadžerkom prodaje u ANA školi jedrenja.

Ana Sailing School – međunarodna škola jedrenja i jedriličarski centar, Murter, Šibenik

TU: Šta sve može da se nauči u ANA školi jedrenja?
SV: Naši programi dele se na temeljne jedriličarske tečajeve – osnovni tečaj, napredni tečajevi jedrenja i program pripreme za skipera. Nudimo dodatne programe skupljanja milja i iskustva kroz tečajeve jedrenja „Vis & Korčula“, „Transadriatic“ jedrenje do Italije i nazad, kao i ofšor tečaj „Otrant“.

TU: Kako izgleda obuka?
SV: Tipičan dan na tečaju osnove jedrenja prati dnevni raspored rada koji podrazumeva teoriju u učionici, zatim isplovljavanje, jedrenje od par sati, sidrenje i pauzu, opet jedrenje od par sati i povratak u marinu i sređivanje broda. Takav dan počinje u 8.30 i završava se u 17 časova.

TU: Koliko dana traje osnovni kurs i koje veštine ima jedriličar?
SV: Program tečaja Osnove jedrenja traje pet dana i sastoji se od teorijskog i praktičnog dela. Tokom tih pet dana polaznici uče svu stručnu terminologiju, koja je na engleskom, o sigurnosti na brodu i moru, nazive na jedrilici, osnovne smerove kretanja jedrilice, fizičke zakone, o posadi, jedrima, okretanju jedrilice uz i niz vetar, izbegavanje sudara na moru, sidrenje, o vetrovima, čvorovima…

TU: Da li polaznici nakon završenih tečajeva dobijaju sertifikate?
SV: Rado ističemo da smo sertifikovani RYA trening centar (Royal Yachting Association), koji nudi međunarodno sertifikovanje jedriličara po posebno razvijenim programima. Posebno ističemo licencirane RYA tečajeve (Royal Yachting Association) koje kad neko završi, dobija međunarodnu dozvolu priznatu svuda u svetu. Ovaj program sprovodi se kroz teorijske onlajn tečajeve i praktične tečajeve na moru – RYA Competent crew, RYA Day skipper i RYA Coastal skipper. Tečajevi mogu trajati pet ili 6 dana, a u zavisnosti od nivoa upisanog tečaja, naši polaznici postaju dobri mornari, sigurni skiperi koji samostalno upravljaju jedrilicom, te vrsni članovi posade ili kormilari na regatama.

Ana Sailing School – međunarodna škola jedrenja i jedriličarski centar, Murter, Šibenik

TU: Osim učenja jedrenja, da li ima i nekih zabavnih programa?
SV: Za one željne adrenalina, nudimo regatne tečajeve sa učestvovanjem na regatama. Hedonistima nudimo „Gurmansko jedrenje“ s našim Živkom Matutinovićem, vrsnim instruktorom i kuvarom, kao i jedinim hrvatskim jedriličarem koji je sudelovao na najtežoj regati oko sveta, Whitbreadu, danas poznatijem kao Volvo Ocean Race.

TU: Šta je sa porodicama ili onima koji bi možda želeli da jedre negde drugde?
SV: I to je moguće. U ponudi imamo Obiteljska jedrenja, kao i privatna jedrenja za one koji žele sami da isplaniraju svoju rutu i program jedrenja.

TU: Ko može da uči jedrenje, da li je pogodno za decu, za žene, za stare?
SV: Jedrenje je sport kojim se možete baviti celog života, od mladosti, i tokom treće živote dobi. Za jedrenje nikad niste prestari. Možemo se pohvaliti da su polaznici naših tečajeva svih starosnih i društvenih grupa. Atmosfera je multikulturalna i inspirativna. Preduslov je da je polaznik dobrog prosečnog zdravlja i prosečne telesne kondicije sa obaveznim znanjem plivanja.

A na tečajevima je bilo svega, i morskih bolesti, nesigurnosti i straha, ali ne pamtimo nikoga ko na kraju tečaja nije bio sretan stečenim znanjem i veštinama ili oduševljen jedrenjem, te plažu zamenio jedrenjem kao glavnim oblikom svog odmora.

TU: Kakve jedrilice koristite?
SV: Jedrilice na kojima jedrimo su dugačke od deset do 12 m, mogu biti školski trening krstaši za osnove jedrenja, do jedrilica koje su namenjene i opremljene za višednevna krstarenja i boravak na moru sa kabinama za smeštaj, sa salonom, kuhinjom, sanitarijama…

Ana Sailing School – međunarodna škola jedrenja i jedriličarski centar, Murter, Šibenik

TU: Da li u ponudi imate i škole jedrenja za određene grupe, tim bildinge?
SV: Naša škola poznata je i po organizaciji tim bilding jedrenja. Jedrenje je idealna aktivnost za tim bilding jer timski rad na jedrilici uključuje planiranje, odlučivanje, rešavanje problema i konflikta i upravljanje u zahtevnoj i promenjivoj okolini kao što su more, vetar, vremenski uslovi… Kroz jedrenje učesnici se međusobno bolje upoznaju i suočavaju se s izazovnim situacijama. Mnoge poznate i renomirane firme bile su kod nas na tim bildingu, uključujući i kompanije iz Srbije.

TU: Deluje da kod vas može da se nauči mnogo više od jedrenja…
SV: Lepote jadranske obale bile bi neiskorišćene da se škola zadovoljila samo učenjem jedrenja. Naša obala svakom posetiocu omogućuje nešto neobično i retko – istinski susret s morem. U takvom okruženju škola jedrenja morala je prerasti u školu života na moru.

Za sve dodatne informacije o ANA Sailing School (Academia Navalis Adriatica), kursevima, ponudama i akcijama, na sajtu https://anasail.com/

Tekst: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -