Dodeljene su nagrade za 14 najboljih u ugostiteljstvu – od najboljeg restorana, preko šefa kuhinje do najboljeg somelijera. Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča „GAULT & MILLAU“ Srbija 2023. održana je u utorak, 25.04.2023. godine, u Kristanoj dvorani hotela “Hyatt Regency’’ u Beogradu, na kojoj su dodeljena i priznanja u više kategorija najuspešnijima u ugostiteljstvu u 2023. Događaju je prisustvovalo više od 300 zvanica, koji su nakon zvaničnog dela, uživali u ukusima pažljivo odabranih specijaliteta srpske kuhinje i u najboljim vinima
Gostima su se na samom početku obratili Mira Šemić, direktorka „Gault & Millau” Slovenija i Srbija, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije i Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Republike Srbije. Tom prilikom predstavili su vrednost i kvalitet vodiča, kao i njegov značaj za turizam i turističke destinacije u Srbiji.
Objavljivanje drugog izdanja Gault & Millau vodiča na srpskom i engleskom jeziku omogućila je Turistička organizacija Srbije i predstavlja spisak odabranih restorana, vinarija, poslastičarnica, pregled najlepših, autentičnih, ukusa Srbije ali i našu želju da gastronomiju kao turistički proizvod predstavimo, promovišemo i dodatno unapredimo. Zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu gastronomske ponude i usluge.
Ugostiteljima su dodeljene „kuvarske kape“ kao ocene kvaliteta usluge i ukusa prikazanih u vodiču, a najboljima su u okviru svečanog dela programa dodeljene nagrade.
Najbolji restorani 2023:
Dobitnici tri kulinarske kape:
– Homa, Beograd
– La Pista Gorski Hotel, Kopaonik
– Restoran 27, Beograd
– Restoran The Square, Beograd
Dobitnici četiri kulinarske kape:
– Langouste, Beograd
– Salon 1905, Beograd
Najbolji somelijer 2023 – Stefan Mladenović, restoran Corso, Beograd
Najbolji POP 2023 – Morava Meet Concept Store, Beograd
Najbolji poslastičar 2023 –Dejan Veljin, Hotel Gorski, Kopaonik
Mladi talenat 2023 – Stefan Živković, Koordinata, Beograd
Chef tradicije 2023 – Dragan Cvetković, Bela Reka, Beograd
Chef budućnosti 2023:
Filip Ćirić, HOMA, Beograd;
Dejan Popović, Fish&Zeleniš, Novi Sad
Chef godine 2023 – Gijom Iskandar, Langouste, Beograd
„Gault & Millau” je kompetentan i pouzdan vodič koji svoj uticaj neprekidno proširuje, pa je od 1962. godine kada je nastao u Francuskoj, pa do danas postao nezaobilazan putokaz ka najboljim ukusima u oko 25 zemalja sveta. Od 2022. godine izdaje se i u Srbiji. U Vodiču je 144 restorana, 107 POP (bistro, poslastičarnice…), 34 vinarije i 10 destilerija.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.