6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

Planina Roraima, priroda u svom najboljem elementu

Planina Roraima je prirodna barijera, tj granica, smeštena između tri države, Venecuele, Brazila i Gvajane. Granice su masivne, visoke 400 metara, izuzetno strme litice koje se često nalaze iznad oblaka stvarajući iluziju ostrva koje lebdi u oblacima

Planina Roraima ima vrh koji je ravan kao ploča, i na njega se mogu popeti isključivo iskusni alpinisti. Postoji i put oko planine, a ukoliko krenete obilaznicom, putovaćete oko 2 dana. Nalazi se na nadmorskoj visini od približno 2.810 metara i zauzima područje od oko 31 kvadratnih kilometara. Planinu karakterišu izrazito strme litice sa svih strana, što joj daje upečatljiv i jedinstven izgled.

Bioraznolikost

Planina Roraima se smatra jednom od najstarijih geoloških formacija na svetu, po nekim procenama stara je oko 2 milijade godina. Ovde svakodnevno pada kiša, koja je uslovila stvaranje posebnog ekosistema, odnosno dom jedinstvenom biljnom i životinjskom svetu.

Samo na toj planini se mogu naći brojne endemske vrste, uključujući biljke mesožderke, orhideje i nekoliko retkih vrsta ptica. Sam vrh palnine i njegov oblik stvara poseban ekosistem koji je vekovima bio izolovan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Love is Nature (@lloveisnature)

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Kulturni značaj

Planina Roraima ima važan značaj za autohtoni narod Pemon koji živi u regiji. Planinu smatraju svetom i veruju da je to u stvari panj moćnog stabla u kom je naked bilo svo voće i povrće ovog sveta.

Popularna destinacija

Planina Roraima je postala izuzetno popularna turistička destinacija za avanturiste i ljubitelje prirode. Uspon na vrh zahteva višednevno putovanje kroz izazovan teren, ali pogledi koji izazivaju strahopoštovanje i jedinstveni geološki značaj čine ga zaista vrednim iskustvom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -