26.1 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Električni kruzeri i baterije za dugu plovidbu

Vodeća norveška kompanija za izradu kruzera navodi da bi brodovi sa nultim emisijama mogli prevoziti putnike preko mora već za samo nekoliko godina. Krstarenje bez krivice, kako ističu, podrazumeva električne kruzere koji bi već u ovoj deceniji mogli da budu u masovnoj upotrebi

Norveška kompanija Hurtigruten Norway planira da sve svoje brodove “dekarbonizuje”, što podrazumeva uvođenje električnih kruzera, i to već za samo nekoliko godina. Električni kruzeri su budućnost, navode iz kompanije, i prvi net zero brod za krstarenje će biti spreman do 2030. godine.

Projekat „Sea Zero“ najavljen je prošle godine, ali tehnička dostignuća znače da su divovski električni brodovi za korak bliže stvarnosti, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hurtigruten (@hurtigruten)

Nakon rigorozne studije uzvodljivosti, kompanija je odabrala tehnologije koje najviše obećavaju za revolucionarne buduće brodove za krstarenja. Krstarenje bez osećaja krivice, barem kada je štetna emisija u pitanju, je bio dugogodišnji san industrije krstarenja.

Kako funkcioniše brod za krstarenje sa nultim emisijama?

Prema prvim objavljenim planovima, nova linija će biti potpuno električna i opremljena baterijama koje se pune obnovljivom energijom u luci. Brod će takođe imati mogućnost dopunjavanja baterija koristeći energiju iz prirode. Kruzeri će biti opremljeni 50-metarskim sklopivim jedrima sa solarnim pločama kojim upravlja AI (gde kapetan i posada upravljaju brodom).

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Pored toga, putnici će igrati ključnu ulogu u smanjenju potrošnje energije putem interaktivne mobilne aplikacije. To će im omogućiti upravljanje „ultramodernom ventilacijom kabine“, kao i merenjem sopstvene potrošnje vode i energije tokom celog putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -