16.1 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Kako izbeći gužvu u najposećenijem gradu na svetu?

Putovanja su ponovno u punom zamahu, međutim, ne prihvataju sve destinacije povratak putnika. Masovni turizam je postao je veliki problem svuda, od evropskih plaža do popularnih glavnih gradova. Takav slučaj je i sa jednim gradom iz našeg regiona, koji je inače turistički najposećeniji na svetu u odnosu na broj stanovnika

Turistička poseta Dubrovniku može biti, a uglavnom i jeste, izuzetno isrcpljujuće i stresno iskustvo. Postoji nekoliko razloga za to, a problem su naravno turisti. Kako izbeći gužvu u najposećenijem gradu na svetu, i da li je to uopšte moguće?

Grad na jugu Hrvatske sada je na prvom mestu destinacija koje ugrožava masovni turizam. Dubrovnik je, prema rečima Holidua, u 2019. godini ugostio prosečno 36 turista po stanovniku, što je apsolutni rekord, navodi Euronews. Dakle, da li se isplati odlazak u Dubrovnik?

Jasno su vidljivi štetni uticaji ovih brojeva. Dubrovnik pati od saobraćajnih gužvi jer turistički autobusi parkiraju ispred zidina Starog grada. Preveliki broj posetilaca pravi ozbiljnu štetu infrastrukturi a lokalno stanovništvo trpi najveće posledice.

Unesko je 2017. godine savetovao gradu da ne primi više od 8.000 turista u istorijsko jezgro grada odjednom. Vlasti su postavile nadzorne kamere i sistem prebrojavanja, ali nisu ograničile broj. Međutim, nedavno je dubrovački gradonačelnik najavio planove za rešavanje negativnog uticaja prekomernog turizma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CROATIA (@croatia)

Kako izbeći guzvu u Dubrovniku?

Najveći problem prave turisti koji dolaze na jednodnevne izlete. Umesto toga, treba iznajmiti apartman ili biti u hotelu u blizini starog grada.  Od novembra grad planira implementiranje sistema za predaju prtljaga na ulazu u istorijsko jezgro, i to će se naplaćivati. Takođe, biće zabranjeno korišćenje kofera sa točkićima, kako bi se smanjila nepodnošljiva buka.

Probudite se u zoru i prošetajte ulicama popločanim kamenom zamišljajući grad pod Mlečanima, proživljavajući ratove i opsade. Prošetajte sporednim uličicama, izbegavajte trgove i glavna mesta. U relativno mirnijem delu grada možete čak videti neke lokalne pogodnosti poput prodavnica sa jeftininijom mešovitom robom i prodavnice vina. Izbegavajte koliko god je moguće bilo kakvu šetnju, boravak u restoranu ili odmor u popodnevnim časovima. Tada turista ima najviše.

Najsigurniji način da izbegnete gužve jeste da pratite meštane. Preporučiće vam Gruž, severozapadno od središta okruženog zidinama. To je alternativna četvrt u kojoj ćete pronaći biskope na otvorenom, starinske pijace, barove u luci i veganske restorane.

Dalje uz obalu, Arboretum Trsteno je miran vrt za mirno popodne, sa zaštićenim mestom za kupanje ispod. Isplati se takođe otići brodom do Mljeta, gde možete pronaći ostrvo unutar ostrva, dom starog benediktinskog manastira.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Masovni turizam je ozbiljan problem, ne samo po lokalno stanovništvo, već i po samu destinaciju. Veliki broj turista ugrožava i prirodu i kulturno-istorijske atrakcije, i sve više gradova donosi nepopularne mere koje treba da na neki način smanje gužve i broj putnika. Jedan od takvih slučajeva je zabeležen u Veneciji, koja  i dalje odlaže naplatu ulaza u grad, iako se to planira već nekoliko godina unazad.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -