14.4 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Pet razloga za posetu Kapadokiji makar jednom u životu

Kapadokija je jedan od najatraktivnijih regiona Turske, koji privlači turiste svojim prekrasnim prirodnim lepotama i istorijskim lokalitetima. Ovaj region “kao iz bajke“ svake sezone nudi jedinstveno iskustvo sa svojim pećinskim hotelima, raznobojnim balonima na vrući vazduh, jedinstvenim kulturnim stanicama i hiljadama godina starim vinogradarskim i grnčarskim nasleđem. Evo pet razloga zašto treba što pre da posetite Kapadokiju

Vilinski dimnjaci: Simbol Kapadokije

„Vilinski dimnjaci“ su prvo što vam pada na pamet kada razmišljate o Kapadokiji. Ove drevne stenske formacije koje su simbol Kapadokije mogu se uočiti sa bilo kog mesta u region, a najlepši primerci se nalaze u Pašabagu, gde su njihova konusna tela sa „kapicama“ formirana od tvrdih stena. Ipak najbolji način da doživite prekrasan pogled na ove stenske formacije je iz balona na vrući vazduh. Dok se balon lagano uzdiže pri izlasku sunca, imaćete priliku da vidite spektakularne doline Kapadokije ispod vaših nogu.

Izaberite svoju sobu u hotelima u pećinama

Boravak u pećinskom hotelu jedno je od najnezaboravnijih iskustava koje Kapadokija nudi svojim posetiocima. Jedinstvena arhitektura i dizajn ovih pećinskih hotela doprinose šarmu ovog mesta, što ga čini destinacijom koju putnici moraju posetiti. Gledanje zalaska sunca dok ispijate kafu u ovim hotelima, gde se istorija i prirodna tekstura regiona stapaju sa modernim luksuzom, učiniće vaše putovanje u Kapadokiju nezaboravnim.

Veličanstveni podzemni gradovi vratiće vas u prošlost

Kapadokija je dom značajnim lokalitetima koji sežu do vremena Hetita iz drugog milenijuma p.n.e.

Muzej na otvorenom Goreme, koji se nalazi na UNESCO listi svetske baštine od 1985. godine, izuzetan je po svojim svetim mestima uklesanim u stene i freskama koje prikazuju značajne scene iz ranog hrišćanstva. Podzemni gradovi, koji potiču iz sedmog i osmog veka nove ere, a koje su takođe koristili i rani hrišćani, su među atrakcijama koje putovanja u Kapadokiju čine spektakularnim. Podzemni gradovi kao što su Kajmakli, Derinkuju, Ozkonak i Mazi su preživeli decenijama i nude uvid u podzemni život ljudi u regionu, sa svojim tunelima, sobama, štalama, vinskim podrumima, trpezarijama, crkvama i skladištima hrane. Dolina Gomeda, koja se proteže duž reke Uzengi, sadrži crkve uklesane u stene, golubarnike, vinovu lozu i podzemni grad. Tri susedna vilinska dimnjaka poznatija  kao „otac, majka i dete“ u zamku Ortahisar i okrugu Urgup, takođe su mesta koja morate videti u Kapadokiji.

Kapadokijske atrakcije: legendarne ture balonom na vrući vazduh i još mnogo toga

Aktivnost koja se najčešće povezuje sa Kapadokijom su svakako ture balonom na vrući vazduh. Međutim, mogućnosti su daleko šire. Off-road safari iskustva vam omogućavaju da izbliza pogledate doline u regionu, kamena naselja i vilinske dimnjake. Uzbudljive pešačke staze u regionu savršene su ako želite da istražite Kapadokiju peške. Kapadokiju, ‘zemlju prelepih konja’, takođe možete istražiti jahanjem konja koji poznaju ovu teritoriju. Grnčarija je još jedno jedinstveno iskustvo koje Kapadokija nudi svojim posetiocima, te pohađanje grnčarske radionice u Avanosu, poznatom po mekoj i masnoj glini koja dolazi iz korita reka Kizilirmak, može biti deo ugodne aktivnosti.

Jedinstvena gastronomska iskustva

Kapadokija, gde lokalni delikatesi i najobičniji obrok pretvaraju u pravu gozbu, takođe je destinacija za gurmanske putnike. Testi kebab je obavezna poslastica kapadokijske kuhinje, koja obiluje receptima pripremljenim sa povrćem i voćem uzgajanim na plodnim zemljama regiona. Ostali regionalni specijaliteti koji se služe posetiocima u Kapadokiji uključuju gulaš od kajsije, puding od pirinča sa kurkumom, Nevšehirske mantije (vrsta raviola) i kajmak. Kapadokija ima duboko ukorenjeno nasleđe vinarstva koje datira hiljadama godina unazad, tako da morate probati vina iz endemskog lokalnog grožđa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -