17.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

I Slovenija ima svoj Pariz, a u njemu – carstvo kože

Čitava tradicija kožarstva u Šoštanju duga je više od dva veka, a sve počinje i završava sa porodicom Vošnjak

Ima jedna država na brdovitom Balkanu koja, po mnogo čemu, prilično odudara od balkanskog ambijenta jer čim kročite u nju – imate utisak da ste u Austriji. Oseća se svakako i uticaj Italije i Mađarske, ali nije bez razloga Slovenija vremenom ponela epitet „mala Austrija“.

Jarko zelena trava, besprekorno pokošena polja, masivni Alpi, čiste reke i jezera, prirodne lepote na svakom koraku i fizički aktivni stanovnici gotovo svakog kutka malene Slovenije – doprineli su tome da baš ova evropska zemlja više puta bude proglašena za „najzeleniju“.

Ali, ono što treba posebno naglasiti jeste posvećenost Slovenaca turizmu i maksimalnom korišćenju svojih resursa i potencijala. Oni žele da njihovu zemlju upoznate na pravi način i da je napustite s osmehom na licu, tako da svaka regija ima neki svoj identitet, svoju specifičnost.

Stoga, ako vas put navede u Šalešku dolinu, između ostalog poznatu i po aeroklubu i otkrivanju prirode iz vazduha, nikako ne propustite avanturu do gradića Šoštanj, koji pripada Štajerskoj pokrajini. U mestu koje zajedno sa Trbovljem čini okosnicu slovenačkog rudarstva i iznad kojeg se nalaze ostaci Pustog grada, svoj „dom“ je pronašla i nekada najprestižnija fabrika kože.

Danas je to Muzej kože, mesto koje skriva neverovatne anegdote stare više od 90 godina. Drugim rečima, upoznajte Šalešku dolinu iz vazduha i odletite do Šoštanja na način na koji je to učino Tomaš Bata 1931. godine, legendarni češki proizvođač i najveći izvoznik obuće.

Ljudima iz Srbije, ali i čitavog regiona, dobro je poznata firma Bata, koja je u naše gradove stigla kao jedan od simbol kvalitetne i udobne obuće. Zanimljivo je i to da je jedna od fabrika Batinog koncerna bila i nekada čuvena jugoslovenska fabrika obuće Borovo, u ono vreme Bata Borovo.

Dakle, za jugonostalgičare, ali i za mlade turiste željne ovakvih priča, za ljubitelje kože, kao i za preduzetnike, ova avantura je „prava doza“ inspiracije i uživanja podno Alpa. Predznanje sa kojim treba da posetite Šoštanj, jeste da je kožarstvo oduvek bilo tradicionalno važan zanat u Sloveniji. Posebno je u 20. veku predstavljalo važnu ekonomsku granu.

Ručak, vino i potpuni ugođaj na 160 metara ispod zemlje

A poželite li da se malo više „približite“ obroncima, vaše ambicije će upotpuniti let avionom u stilu 1930-ih, a potom i vožnja oldtajmerom. Onda vas čeka kulinarska „bomba“ u vili Majer.

Šoštanj, inače, nazivaju Gradom svetlosti. Shodno tome, možemo reći da je on „slovenački Pariz“, dobro ušuškan i očuvan, sa istorijom kakvu ne možete čuti svuda. On je dom kožarske porodice Vošnjak (Woschnagg), i „iz prve ruke“ možete čuti sve što vas zanima o kožarskoj tradiciji.

Pozivamo vas i da se prepustite umeću vašeg pilota i šofera starog automobila, koji će vas bezbedno, uz toplu priču, odvesti pravo do gradske vile u kojoj je nekada radio advokat kožare. Neka vas, potom, na odabrani ručak pozove glas Malvine Vošnjak, žene sa neverovatnom životnom pričom.

U muzeju ćete saznati sve o nekdašnjoj kožarskoj slavi Šoštanja i zanimljivostima iz života i rada šoštanjskih kožara, a takođe možete uživati u ručnoj izradi suvenira od kože, koji će vas večno vezivati za Šoštanj i prelepe uspomene “slovenačkog Pariza”.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -