18.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Rösti, nacionalno jelo Švajcaraca

Rösti je specijalitet koji potiče iz švajcarske kuhinje. To su palačinke od rendanog krompira koje se tradicionalno služe kao prilog uz različita jela, a mogu se služiti i kao glavno jelo, uz dodatak raznih začina, povrća ili mesa po želji

Rösti je jednostavno, puterasto i mirisno nacionalno jelo Švajcarske, hrskava palačinka od krompira sa ukusnom koricom zlatne boje. Krompir za rösti se skuva, oguli, ohladi, narenda na dugačke trakice i isprži na maslacu ili ulju.

Često se dodaje slanina, začinsko bilje, luk, šunka ili narendani, sir kako bi ukus bio puniji. Ovo jelo se zatim reže na kriške i služi obično na porodičnim okupljanjima ili praznicima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kochrezepte (@kochrezepte)

Rösti su prvobitno jeli za doručak farmeri iz švajcarskog kantona Bern, ali danas je to popularan prilog sa jako puno varijacija. Tako se bernski rösti priprema sa slaninom, valaisijanski sa narezanim paradajzom i raclette sirom, dok je u Bazelu rösti mešavina krompira i narezanog luka u odnosu 1:1.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Iako je rösti jednostavan specijalitet, on je izuzetno popularan u toj zemlji, i smatraju ga neodvojivim delom tradicije i kulture. Pored toga što se priprema u kući, on se može naručiti i u gotovo svim restoranima širom Švajcarske. To je domaća, ukusna, utešna i praktična hrana, sve ono što jedan specijalitet i treba da bude.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -