20.8 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Stifado, manje poznat grčki specijalitet

Ovaj specijalitet nije toliko poznat kod nas, najviše zbog toga što je grčka kuhinja toliko raznolika. Pored svih specijaliteta koje rado jedemo i poznajemo, postoji još puno podjednako kvalitetnih i ukusnih koje tek treba da istražimo. Jedan od njih je i stifado

Stifato je grčki gulaš. Sam termin dolazi od stufado, jela koje su u Grčku doneli Mlečani u 13. veku nakon pada Carigrada, pre osmanske invazije. To je grčka verzija utešne hrane, tople, zasitne i zadovoljavajuće.

Stifado je sada već tradicionalno jelo, koje se često priprema od goveđeg ili jagnjećeg mesa, ali može se koristiti i drugo meso poput piletine. Ovo jelo karakteriše bogat i aromatičan ukus, a njegova posebnost leži u začinima i načinu pripreme.

Glavni sastojci stifada uključuju meso isečeno na komade, crni luk, paradajz, crno ili belo vino, maslinovo ulje, cimet, karanfilić, lovorov list i druge začine. Jelo se obično priprema tako da se meso dinsta zajedno sa lukom i začinima dok ne postane mekano i sočno. Na taj način se postiže dubok i bogat ukus.

Uz stifado se često služi kao prilog kuvana testenina, pirinač ili krompir. Ovo jelo je popularno u Grčkoj i mediteranskim regijama i često se priprema tokom posebnih prilika ili porodičnih okupljanja.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Osnovna tajna u pripremi ovog specijaliteta je dugo vreme kuvanja na niskim temperaturama, da bi se postigla tekstura koja se topi u ustima. Upravo to čini stifado posebnim, a na taj način se postiže dubok i bogat ukus.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -