20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Turizam u Beču ponovo na nivou pre pandemije

Smeštajni objekti u Beču ostvarili su u prvom polugodištu 2023. godine prihod od više od pola milijarde evra. Posmatrajući sveukupno stanje, turizam je ponovo dostigao nivo pre pandemije koronavirusa

Ovaj rezultat je za 70 odsto veći u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Prošlog meseca u Beču je registrovano 1,7 miliona noćenja. To je povećanje od oko 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najvažnija tržišta odakle su turisti dolazili su Nemačka, Austrija, SAD, Velika Britanija, Italija i Španija.

„Konačno smo prevazišli pandemiju, kako u poređenju sa prethodnom godinom, tako i u poređenju sa 2019. godinom. Podaci za jul pokazuju da smo čak i po broju noćenja premašili cifru iz jula 2019. godine. Ono što nas posebno raduje je činjenica da imamo više zaposlenih u sektoru smeštaja i ugostiteljstva, tačnije 400 zaposlenih više nego 2019. godine. Ukupno raspolažemo sa skoro 53.000 zaposlenih“, izjavio je direktor Turističke organizacije Beča, Norbert Ketner.

Sadašnji nivo noćenja i prihoda premašuje nivo pre pandemije. Ketner očekuje „dobru godinu“ za bečki turizam. Međutim, ističe da treba sačekati efekte inflacije. „Trenutno ne vidimo nikakve signale upozorenja, ali smo oprezni. Ako uporedimo bečki sektor smeštaja sa evropskim konkurentima, vidimo da bečki hotelijeri sigurno nisu vođe u podizanju cena, već se nalaze negde u sredini evropskog tržišta“, rekao je Ketner.

Od januara do jula, glavni grad Austrije je zabeležio 9.177.000 noćenja, što predstavlja rast od 43 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Tokom jula u Beču je sa 348.000 noćenja (+22 odsto) najviše boravilo turista iz Nemačke, sledi Austrija (266.000, +8 odsto), SAD (117.000, +16 odsto), Velika Britanija (62.000, +22 odsto) itd.

Gostiju iz Kine i dalje nema. Ketner objašnjava da je to zbog smanjenog broja letova iz Kine prema Austriji za 75 odsto. „Kina se i dalje sporo otvara ove godine. S druge strane, Koreja funkcioniše veoma dobro. U Japanu vidimo suzdržanost u putovanjima“, objasnio je Ketner.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -