18.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Šaltibarščiai, litvanska čorba za letnje dane

Sa istorijom koja seže u srednji vek, litvanska gastronomska tradicija proteže se kroz vekove. Na mnogo načina litvanska hrana odražava istoriju ispunjenu prosperitetom, mešanjem kultura, ugnjetavanjem i na kraju preporodom. Takav je i ovaj specijalitet, nastao kao posebna kombinacija uticaja, prilika i namirnica, svega onog što se dešavalo u zemlji

Šaltibarščiai je osvežavajuća ohlađena roze čorba koja se služi u restoranima širom Litvanie, a može se naći i na kiscima brze hrane. Iako na prvi pogled može delovati neobično, pa čak i nejestivo, baš zbog intentivne boje, u pitanju je izuzetno zdrav i osvežavajć specijalitet.

Slično boršču koji se konzumira u Istočnoj Evropi i Rusiji, Šaltibarščiai dobija ružičastu boju od cevkle. Ostali sastojci čorbe uključuju krastavce, kopar, mladi luk, tvrdo kuvana jaja i kefir. Glavni sastojak ovog jela, cvekla, daje čorbi sem karakteristične boje i slatkasto-kiselkasti ukus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irakotlopezmunoz (@irakotlopezmunoz)

Da biste napravili šaltibarščiai, cvekla se obično kuva, oljušti i sitno narenda, a zatim se meša sa ostalim sastojcima. Čorba se prethodno ohladi u frižideru, pre serviranja, kako bi se postigla prijatna temperatura za konzumaciju tokom letnjih meseci. Litvanci vole da uz čorbu konzumiraju i prženi krompir, čija hrskava tekstura ide odlično uz šaltibarščiai.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovo jelo ima bogatu tradiciju i nacionalni značaj u Litvaniji. Iako može zvučati neobično, kombinacija slatkastog ukusa cvekle, kiselkastog mleka i hrskavog povrća stvara iznenađujuće osvežavajući i ukusan obrok, naročito tokom vrućih letnjih dana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -