21.4 C
Belgrade
ponedeljak, maj 6, 2024

Pet razloga zašto posetiti Kvarner

Postoji bezbroj razloga da posetite Kvarner, najbližu morsku destinaciju i regiju koja na malom području ima mnogo priča. Mi smo izabrali pet najomiljenijih, a vama ostavljamo da nastavite svoj niz

Najbliže more

Za samo nekoliko sati vožnje od Beograda (oko 550 km) ili kratkim direktnim letom Er Srbije dolazi se u samo srce Kvarnera, na najveće jadransko ostrvo, Krk.

Kvarner
Photo: Lili Bašić

Živopisne kvarnerske plaže

Na Kvarneru sezona kupanja traje od marta pa sve do novembra. U martu kad najhrabriji već otvaraju sezonu kupanja, temperatura mora je 16 °C. Ako vam je to ipak prehladno, pričekajte leto i ugodnih 26 °C u moru. Jadransko more je među najčistijima u Evropi, što je potvrdio i izveštaj Evropske komisije za ispitivanje kvaliteta mora. Voda dokazano sadrži više od 80 minerala i elemenata koji pozitivno utiču na celi organizam. Pored toga, veliki broj plaža na Kvarneru ponosne su vlasnice „Plave zastave“ – međunarodnog simbola za čistoću i kvalitet mora, prekrasno uređenih prostora, kvalitetnih sadržaja i sa očuvanim prirodnim okruženjem. Neke od najpoznatijih plaža na Kvarneru su: Rajska plaža u Loparu na ostrvu Rab, Vela plaža u Baški na Krku, plaža Lubenice na Cresu, plaža Sipar u Mošćeničkoj Dragi, glavna gradska plaža u Crikvenici…

Kvarner
Photo: Luka Tabako

Kvarner – Evropska regija gastronomije u 2026. godini

Regija Kvarner oduvek je bila regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina, omiljena destinacija ljubitelja gastro doživljaja i zato ne čudi da je upravo gastronomija jedan od zaštitnih znakova regije Kvarner. Kvarner se danas može pohvaliti sa tri restorana koji su nositelji Mišlenovih zvezdica, a njih pet nosi oznaku JRE. U junu ove godine izdano je i prvo posebno izdanje Gault&Millau vodič za Kvarner u kojem je uključeno osamdesetak objekata sa područja Kvarnera. Regionalna oznaka Kvarner Gourmet & Kvarner Food pak, ističe restorane kojima je Turistička zajednica Kvarnera dala oznaku vrednosti. Tu je i desetak vinarija ujedinjenih pod brendom Kvarner Wines, koji proizvode autohtona vina i penušavce koje ćete pronaći samo ovde. Znate li da je Kvarner, sa više od 50.000 boca penušavaca godišnje, treća hrvatska vinska regija po proizvodnji penušavaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti?

Kvarner
Photo: Luka Tabako

Kvarner efekat ili kvarnerska aromaterapija na otvorenom

Uz mediteransku klimu, više od 200 sunčanih dana godišnje i lekovito bilje, čini se da su tu svi preduslovi za zdravo okruženje Kvarnera. Danas, kada je zdravlje važnije nego ikada, u fokusu će svakog gosta biti da na odmoru diše punim plućima, napuni baterije ili pak potraži način da nešto učini za svoje zdravlje. Kvarner kao destinacija zdravlja od 19. veka može da se pohvali brojnim lečilištima i renomiranim klinikama za različite medicinsko-estetske zahvate i rehabilitaciju, kao i dentalne usluge. Tu svakako treba istaknuti i brojne velnes i spa centre u kojima svako može uživati…

Kvarner
Photo: Ivan Vranjić

Gorski kotar, netaknuta priroda

Nekada znan kao mistični „Vražji vrt“ zaobilažen zbog njegove neprohodnosti, danas je sve traženija destinacija mira, šume, voda, planina, neiskvarenih ukusa, lako dostupan i na pola puta između kontinenta i mora. Jeste li znali da je čak i danas više od 80% Gorskog kotara prekriveno izvornim šumama, koje čuvaju brojne zaštićene prirodne lokacije – od Strogog rezervata Belih i Samarskih stena i Nacionalnog parka Risnjak do brojnih zaštićenih krajolika, park-šuma i pećina. A upravo je to očuvano zeleno srce Kvarnera i Hrvatske i dalje dom tri velike zveri. To su vuk, ris i medved. Gorski kotar je danas premrežen sa više od 400 km biciklističkih staza koje prolaze kroz neke od najlepših predela Gorskog kotara.

Kvarner
Photo: Hrvoje Jurić

Zahvaljujući svoj ovoj raznolikosti na malom području, blizini destinacija i njihovoj dobroj međusobnoj povezanosti – bilo kopnom ili morem (trajekti, brzobrodske linije), vrlo jednostavno možete bez obzira gde bili smešteni – na nekoj od rivijera (Opatija, Rijeka ili Crikvenica), na ostrvima (Krk, Cres, Lošinj ili Rab) ili u Gorskom kotaru, možete otići na jednodnevni ili poludnevni izlet i doživeti more i gorje u istom danu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -