17.2 C
Belgrade
subota, maj 18, 2024

Ljubljana ponovo među najboljim gradovima Evrope

Nema ništa gore nego kad posetite destinaciju iz snova i ostanete razočarani. Takođe, nema ništa bolje od toga kad vas neki grad oduševi, a da to niste ni očekivali. Postoji dosta gradova koji se još uvek nalaze ispod turističkog radara, a vredni su pažnje putnika, i mogu još kako da vas ostave bez daha

Dok se najupečatljivije evropske destinacije bore sa masovnim turizmom, mnogi turisti traže manje poznate lokacije koje se nalaze van već utabanih turističkih staza. Upravo zbog toga, Euronews je na osnovu recenzija i glasova putnika na društvenim mrežama napravio listu manje posećenih gradova u Evropi. Ljubljana se ponovo našla među najboljim gradovima Evrope za siti brejk putovanja.

Ljubljana: Za šetnju gradom

Ljubljana je jedan od najmanjih evropskih glavnih gradova, ali ima veliku snagu. Korisnici društvenih mreža navode da je cela Slovenija nepravedno podcenjena, a Ljubljana je tako neverovatna. Grad ima tako kul, jedinstvenu energiju i živost. Ljubljana je slikovit, pristupačan i dovoljno mali grad da se može šetnjom upoznati.

Ljubljana je poznata kao grad za znatiželjne i avanturiste. Grad je riznica uzbudljivih tajni i prirodnih radosti, ponosna zelena prestolnica Slovenije koja uvek rado dočekuje sve putnike željne kulture, umetnosti i zabave. Ljubljana je posebno dobro poznata po velikim zelenim površinama koje pružaju opuštenu atmosferu.

Porto: Za mirniju alternativu Lisabonu

Pobedite lisabonske gužve tako što ćete se uputiti u Porto. Drugi po veličini portugalski grad često se zanemaruje u korist glavnog grada, ali to će uskoro postati prošlost. Porto ima odličnu arhitekturu, izgrađen je na brdima koje preseca reka u sredini. Grad je prohodan, čist i prijateljski nastrojen, i nije skup.

Portugal-Porto
Photo: iStock

Plovdiv: Za drevnu istoriju

Plovdiv je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Takođe, Plovdiv je i najopušteniji evropski grad. Grad je idealan za šetnju, jer ima zaista puno parkova i kafića. Ljubitelji istorije su oduševljeni raštrkanim arheološkim nalazištima po gradu koja ga povezuju sa njegovom drevnom istorijom. Plovdiv ima i dobru železničku vezu s drugim bugarskim gradovima poput Varne i Sofije, pa je odlična destinacija i za jednodnevni izlet.

Strazbur, Za lepotu rođenu borbom

Strazbur nudi najbolju kombinaciju francuske i nemačke kulture. Ovaj grad je poznat po tome što je sedište Evropskog parlamenta, pa ga putnici često zanemaruju zbog te činjenice. Međutim, Srazbur je pre svega šarmantan grad prepun fascinantne istorije i jedinstvene gastronomije.

Grad je, pored borbe između Nemačke i Francuske oko regije za vreme Drugog svetskog rata, sačuvao sve zajedničke uticaje ove dve nacije, što se vidi na svakom koraku. Jedinstvena nemačka arhitektura i francuski „fini“ dodir čine Strazbur odličnom destinacijom za siti brejk.

Strazbur francuska
Photo: Pixabay/monikawl999

Torino: Za hranu, vino i pogled

Prema korisnicima Reddita, Torino je jedan od najpodcenjenijih gradova u Italiji. Torino ne posećuje ni polovina turista kao recimo Milano, što je velika greška. Grad se nalazi u senci Alpa, što ga čini savršenom početnom stanicom za pešačke staze i posete vinogradima.

Osim što je u srcu jedne od najboljih vinskih regija na svetu, Pijemont, gastronomija Torina je savršena mešavina francuske i italijanske kuhinje. Zadivljujuća arhitektura, neverovatan noćni život i fantastični muzeji koji pokrivaju sve od Egipta do kinematografije samo su deo privlačnosti ovog severnoitalijanskog bisera.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Viljnus: Za ljubazne meštane

Viljnus je prijateljski glavni grad Litvanije. Prema korisnicima Reddita, Viljnus ima ljubazno stanovništvo i zaista puno sadržaja za turiste. Od šetnje ljupkim starim gradom do uživanja u lokalnoj hrani, sve je na raspolaganju turistima koje će ljubazni meštani rado ugostiti.

Viljnus je najbolje istražiti očima, i svaki putnik mora uživati u svom sopstvenom otkriću. Ovaj grad je idealan za takva putovanja, radi se o pravom malom zelenom gradu punom istorije koji to odlično kombinuje sa modernim načinom života.

Viljnus
Photo: iStock

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -