18.6 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Besplatan boravak na Sardiniji za digitalne nomade

Jedno mesto na Sardiniji poziva sve „radnike na daljinu“ na dođu, rade i žive besplatno, a kao dodatnu motivaciju nude neverovatnu zabavu i impresivnu kulturu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim

Selo na Sardiniji pozdravlja svog prvog digitalnog nomada u programu koji takvim radnicima nudi besplatan boravak. Njima su na raspolaganju predivne kuće sa krovovima od terakote u podnožju brda, a tamo potpuno besplatno mogu da borave čak tri meseca.

Sardinija je pokrenula ovaj program u cilju oživljavanja ruralnih krajeva zemlje. Svaki radnik može da aplicira, na za turistički boravak, već za posao, gde im je „kancelarija“ okružena prirodom, svežim vazduhom, planinama i lepim plažama.

Na Sardiniji oni mogu da pronađu više utehe, mira, jer tu gospodari sporiji načina života, bez gužvi i stresa. U centralnom delu Sardinije, Ollolai je svet daleko od popularne, i često ljudima pranatrpane obale zemlje. To je neka vrsta vremenske kapsule sa kulturnim nasleđem koje je još uvek vrlo vidljivo. To se ogleda u načinu života koji se tamo može naći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Open (@open_giornaleonline)

Na pijaci možete jeftino kupiti sve sveže sastojke poput tartufa, napraviti domaću testeninu, pazariti tradicionalne mesne proizvode. Dok kupujete ili odmarate u nekom od lokalnih kafića, uvek možete zateći lokalce kako radoznalo gledaju kak vama, kako bi započeli neobavezan i srdačan razgovor.

Zašto je Ollolai nudi besplatan boravak?

Iako je mesto predivno po svim standardima, stanovništva je sve manje. U poslednjih 100 godina smanjio se sa 2.250 na 1.300 stanovnika. To je problem sa kojim se Italija bori godinama i koji smatraju nacionalnim vanrednim stanjem jer 2022. beleži najniži rast stanovništva u istoriji, navodi Euronews.

Kakav je smeštaj za digitalne nomade na Sardiniji?

Ako vam zvuči privlačno da probate lokalni način života, Ollolai je odlično mesto za to. Radnici koji tamo žele ostati naći će se u domovima u kojima su pre živeli farmeri, a sada su opremljene kancelarijama i brzom internet vezom.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Opšina pokriva stanarinu, troškove, račune i poreze na usluge za nomade, ali ne i prevoz. Međutim, postoji mala caka, ako se tako može nazvati. Sardinija ne nudi turistički odmor, već konkretno nudi mesto za rad, pa se očekuju i dokazi za to. Svaki radnik mora pokazati šta je radio za vreme svog boravka, u vidu konferencije, eseja, istraživačkog rada ili projekta.

Takođe, pre par godina je pokrenuta akcija u kojoj su nudili kuće za 1 evro, ukoliko želite da dođete da živite u selu. Naravno, pod uslovim da se potpuno preselite i obnovite imanje i kuću, a i za to opština nudi novčana sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -