18.1 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Brizigela, manje poznata Italija

Brizigela je srednjovekovni grad smešten južno od Bolonje. Neverovatno je lep i šarmantan, ali je ipak nekako uspeo da ostane ispod turističkog radara. Verovatno niste čuli za njega, što je velika nepravda, jer on  zaslužuje da se nađe na listi najboljih skrivenih dragulja Evrope

Brizigela (Brisighella) je ostala nekako skrivena i diskretna destinacija sa bogatom istorijom i autentičnom kulturom. Ušuškana je između tri veličanstvena brežuljka na kojima se nalaze dvorac La Rocca, toranj sa satom La Torre i crkva Il Monticino. Ove građevine datiraju iz 14. i 16. odnosno 18. veka, i čine najpoznatije atrakcije u gradu.

Grad je smešten u regiji Emilia-Romanja u severnoj Italiji. Nalazi se u blizini grada Ravena i oko 50 kilometara sjeveroistočno od grada Firence, na polovini puta do Bolonje. Sam položej ga čini idealnom destinacijom za jednodnevan izlet, bilo odakle da krenete.

Grad je dekorisan starom arhitekturom, pa je preporuka da krenete uskim uličicama u istraživanje. Najpoznatija ulica je Via deli Asini, odnosno Ulica magaraca. Ovom jedinstvenom ulicom su nekada prolazili trgovci sa magarcima, koji su se koristili za prevoz robe i namirnica. Kada se umorite, tu su lokalni restorani sa domaćom testeninom, sirevima, mesom i naravno vinom.

Pored grada, turisima se preporučuje da obiđu i okolinu, jer je Brizigela poznata po prirodi i sadržajima koje ona nudi. Tu su brojni termalni izvori koji su čuveni po svojim lekovitim svojstvima, pa ljubitelji velnesa i opuštanja mogu uživati u termalnim kupkama.

Takođe, planinarenje je ovde izuzetno popularna aktivnost, posebno tokom letnih meseci. Možete pešečiti po okolnim brdima, u živati u aktivnom odmoru, gde ćete biti nagrađeni divnim pogledom na selo i krajolik ispod.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Brizigela je zaista mesto gde možete besciljno lutati a da se ne umorite od njegovih neobičnih i autentičnih sadržaja. Ukoliko se nađete u blizini, obavezno ga posetite. Grad se nalazi na samo sat vremena vožnje vozom ili automobilom od Bolonje, nešto više od dva sata od Venecije, i oko 1 sat i 20 minuta udaljensti od Firence.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -