20.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Poljska je najisplativija evropska destinacija za 2024. godinu

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodeljulje prestižne nagrade destinacijama širom sveta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu predloga brojnih stručnih autora ovog vodiča. U ovoj godini, Poljska je osvojila nagradu za najispaltiviju destinaciju u Evropi

Poljska je zemlja bajkovitih pejzaža i bogate istorije. Oduvek je fascinirala putnike svojom neverovatnom raznovrsnošću, od drevnih dvoraca do netaknute i divlje prirode, ona nudi zaista sadržajan odmor turistima. Pored toga, za Poljsku kažu da je najisplativija evropska destinacija za 2024. godinu, što je u današnje vreme izuzetno bitno.

Ugledni turistički magazin Lonely Planet je ovih dana proglasio Poljsku za najprofitabilniju evropsku destinaciju za narednu godinu. Magazin navodi sve znamenitosti koje zemlja nudi, a koje su izuzetno pristupačne i sadržajne. Od siti brejka, preko planina, sve do obilaska sela ukrašenih starim crkvama brvnarama.

Na prvom mestu se nalazi prestonica. Početkom godine Varšava se našla na listi 10 najprofitabilnijih gradova u Evropi prema sajtu Port Office, a našla se i na listi najpristupačnijih evropskih gradova za odmor u studiji Gambling ‘N Go.  Varšava Polske ima bogatu istoriju i obnovljene istorijske četvrti koje su pod zaštitom Uneska.

Pored Varšave, magazin izdvaja i Krakov, koji je jedan od najstarijih gradova u zemlji, i koji je prepun je arhitektonskih bisera, po čemu je u stvari i najpoznatiji. Krakov je jedan od najstarijih gradova u Istočnoj Evropi, i ima mnogo toga da ponudi putnicima sa ograničenim budžetom. U njemu osim pristupačnog smeštaja, postoje i razne mogućnosti za najukusniju hranu, uključujući i veganske ili vegatarijanske varijante.

Šta znači najisplativija destinacija?

Poljska nudi odličan sadržaj i najbolju vrednost za novac trenutno na Starom kontinentu. Kao i svuda u Evropi u poslednje vreme, cene rastu, ali ipak ova zemlje nudi dosta toga ispod evropskog proseka. To je posebno vidljivo kada je reč o smeštaju, restoranima i zabavnim sadržajima. Kretanje javnim prevozom takođe je izuzetno povoljno.

Hotelske sobe po osobi se kreću od 40 evra pa naviše, hosteli su u proseku oko 15 evra, dok večera za dve osobe u restoranu košta oko 30 evra. Za kafu ili pivo treba izdvojiti nešto više od dva evra, što je dosta jeftinije nego u ostalim evropskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -